nieuws

Wonen blijft buiten nieuw ministerie

Geen categorie

Het nieuwe kabinet begaat een grote fout door ‘volkshuisvesting’ (de V van VROM) niet bij het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu onder te brengen. Dat stelt Friso de Zeeuw, hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft tegen Cobouw. “Het is bezopen. Wonen is een essentieel onderdeel van gebiedsontwikkeling. Hoe kun je dat nou bij Binnenlandse Zaken onderbrengen?

Wonen blijft buiten nieuw ministerie

 

Het eerste probleem ziet hij al naderen. “Ik voorspel dat er een nieuwe nota Ruimte komt, omdat de huidige niet crisisbestendig is. Die nota gaat over ruimte, over infra, maar ook over wonen. Juist als het gaat over binnenstedelijk ontwikkeling bestaat er een groot spanningsveld. Daar is geen geld voor.” Een verstandig argument voor de ‘bezopen’ afweging van Rutte en de zijnen, bestaat er volgens De Zeeuw niet. “Maar, een politieke reden is er wel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken moest opgepimpt worden.”

Onzinnig

PvdA’er Co Verdaas, gedeputeerde van de provincie Gelderland sluit zich volledig aan bij het pleidooi van De Zeeuw. Hij spreekt van een onzinnige gedachte. “Bij negen van de tien projectontwikkelingen zitten corporaties aan tafel. En dan zonder je Wonen af van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Jammer.” Hoe de negen nieuwe ministeries er precies uit komen te zien, wordt vandaag bekend. “Tot aan het laatste moment – het beraad van de beoogde ministers – kunnen er nog zaken veranderen”, verzekert een zegsvrouw van het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie. De Zeeuw: ”Als ik Rutte was zou ik die kans aangrijpen. Het scheelt toch vijftien ambtenaren.”

Combinatie

Evenals Wonen, verhuist ook de Rijksgebouwendienst naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. De RO en de M (Ruimtelijke Ordening en Milieu) gaan met het huidige Verkeer en Waterstaat op in het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Over die combinatie zijn de meningen verdeeld. “Ik verwacht er geen wonderen van”, reageert Henk Meurs, hoogleraar Ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Op zich is het een goede zaak, maar grote verschillen tussen wetgeving zullen blijven zorgen voor eindeloze discussies over projecten.” Hoogleraar De Zeeuw is wat dat betreft positiever en rekent op tijdvoordeel en minder onderlinge conflicten tussen ministeries. Bijvoorbeeld: ”De ellende van een paar jaar geleden met fijn stof, hadden we dan kunnen voorkomen.”

www.cobouw.nl

 

Reageer op dit artikel