nieuws

“Te complexe” procedures bij bouwprojecten

Geen categorie

Voorzitter John Kerstens van FNV Bouw vindt dat het ongeval op de bouwplaats van de B-Tower in Rotterdam-Centrum reden is om snel iets te doen aan “te complexe” procedures bij bouwprojecten.

“Te complexe” procedures bij bouwprojecten

 

 

 

 

“We doen niet mee aan speculaties over de oorzaken, maar wat opvalt is dat hooggeleerde heren meteen allemaal zeggen dat het bouwproces te ingewikkeld is geworden”, vertelt Kerstens, die vrijdag op de plaats van het ongeval aanwezig was. “Ook van onze leden horen we dat dit steeds vaker leidt tot onduidelijkheden over verantwoordelijkheden. De linkerhand weet niet meer wat de rechterhand doet.”

Volgens Kerstens vereist de toenemende complexiteit steeds betere afstemming, maar leidt het er in de praktijk ook toe dat de hoofdaannemer steeds meer verantwoordelijkheden uitbesteedt. “Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Maak je die ketting steeds langer, dan is de kans dat er zwakke schakel tussen zit steeds groter.”

Naar verluidt heeft Bouw- en Woningtoezicht het project naast de Bijenkorf de afgelopen maanden 22 keer gecontroleerd tijdens de bouw. Maar het ondersteunende steigerwerk zou niet gecontroleerd zijn. Kerstens: “Dat geeft toch te denken.” Volgens hem moeten er snel helderder afspraken komen over verantwoordelijkheden. Omdat onduidelijkheid daarover niet alleen de veiligheid van werknemers in de bouwsector in gevaar brengt, maar ook bijdragen aan de hoge faalkosten in de bouw (6 tot 7 miljard per jaar). Kerstens gaat de zaak volgende week aankaarten bij Elco Brinkman van Bouwend Nederland.

Praatje

De FNV-bestuurder maakte de dag na het ongeval ook een praatje met het bouwplaatspersoneel bij de B-Tower. De bouwvakkers ware die dag gewoon op het werk, hoewel er niet werd gebouwd. Ze waren daar om na te praten over het ongeval, in afwachting wanneer ze verder kunnen. Volgens een directe collega van de vijf zwaargewonden waren de betonwerkers met zijn vijven op de vloer bezig met storten en verdichten van beton toen het ongeval plaats vond. Dat gebeurde op 11 meter hoogte. De vloer bezweek toen ongeveer de helft van het vloerveld was gestort. De vijf kwamen boven op de ondersteunende steigerconstructie terecht. Die werd verpletterd onder het gewicht van de neerstortende vloer en bekisting. Een vloerplaat waarop niet werd gewerkt zou recht naar beneden zijn gestort.

Bron: Cobouw.nl

 

Reageer op dit artikel