nieuws

Stopzetten bouwprojecten rampzalig voor architecten

Geen categorie

De BNA vraagt de VNG eenmaal aanbestede projecten niet stop te zetten. De bond stelt dat de gevolgen van stopgezette projecten voor deelnemende architectenbureaus groot zijn, door gemaakte investeringen en het mislopen van opdrachten.

Stopzetten bouwprojecten rampzalig voor architecten

 

 

 

Van architectenbureaus wordt een forse voorinvestering gevraagd om mee te doen aan een aanbesteding. Daarbij worden, vanwege de vaak lange procedures rond de aanbesteding, andere potentiële opdrachten afgezegd. Na bekendmaking van de winnaar doen de bureaus nog eens een extra investering in de bedrijfsvoering van het bureau. Een groot project betekent immers een aantal jaren werk voor een team van architecten.

De bond stelt dat in deze tijd waarin de architectenbranche zucht onder de gevolgen van de economische crisis het uiterst belangrijk is dat de bouwproductie zoveel mogelijk wordt gestimuleerd. Het stopzetten van grote beeldbepalende projecten werkt dan contraproductief.

Onlangs werden onder meer de beeldbepalende opdrachten stadskantoor Roosendaal, stadhuis Almelo, het gemeentehuis Westland en het M-gebouw in Den Haag, na afloop van vaak lange en complexe aanbestedingsprocedures stopgezet.

Reageer op dit artikel