nieuws

Stirling Prize 2010 naar MAXXI (museum), Rome door Zaha Hadid

Geen categorie

Zaha Hadid mag zich voor een jaar architect noemen van het beste Europese gebouw dat is ontworpen of gebouwd door een Britse architect. Vanavond werd de winnaar van vijftiende editie van de Stirling Prize bekend gemaakt.

RIBA Stirling Prize shortlist 2010 – MAXXI, Rome from RIBA on Vimeo.

Stirling Prize 2010 naar MAXXI (museum), Rome door Zaha Hadid

 The Royal Institute of British Architects nomineerde voor de prijs twee scholen, drie musea en een woonhuis. Binnen de projecten is alleen het Maxxi in Rome nieuwbouw. De andere nominaties zijn of renovaties of uitbreidingen van bestaande projecten. Opvallend was de nominatie van de twee schoolgebouwen. Of het RIBA hiermee een statement wilde maken naar de Britse regering die onlangs het scholenprogramma ‘Building Schools for the Future’ stopte werd niet duidelijk tijdens de gala-avond. Wel werd duidelijk dat de samenwerking tussen architecten en schoolbesturen betere en modernere schoolgebouwen opleveren die weer leiden tot betere schoolprestaties.

 Stirling Prize_Ashmolean
Het Ashmolean Museum door Rick Mather Architects. Foto: Richard Bryant

 Stirlin Prize 2010_Batemans RowWoning aan Batemans Row, Shoreditch door Theis and Khan Architects . Foto: Nick Kane

 Stirling Prize 2010 _ChristsCollegeChrist’s College School door DSDHA. Foto: Helene Binet DSDHA

 Stirling Prize 2010_Clapham_Manor Clapham Manor Primary School door dRMM. Foto:Jonas Lencer

De nominaties van de drie musea vormde een uitdaging voor de jury om te kiezen tussen drie architecten van naam. “De gebouwen die de collecties tentoonstellen zijn een kunststuk op zich.” Uiteindelijk koos de jury voor het MAXXI en roemde het controversiële gebouw dat industrieel en surrealistisch aandoet. 
Stirling Prize 2010_MaxxiDe winnaar: het MAXXI National Museum of XXI Century Arts, Rome door Zaha Hadid. Foto: Roland Halbe

Stirling Prize 2010_Neuse Museum Berlijn Neues Museum door David Chipperfield Architects in samenwerking met Julian Harrap Architects. Foto: Joerg Von Bruchhausen

Het publiek was een andere mening toegedaan, zij stemden als volgt:
Publieksprijs Stirling Prize 2010

Ashmolean Museum 43,4%,Neues Museum 24,1%, Maxxi 14,6%, Clapham Manor Primary School 9,5%, Bateman’s Row 5,7% en het Christ’s College School 5,7%.

Reageer op dit artikel