nieuws

Spinnen als inspiratiebron

Geen categorie

Waarom maken wij eigenlijk als enige diersoort consequent dingen die niet zo goed in de omgeving passen? Waarom zijn onze ecosystemen zo radicaal anders dan die van andere soorten? We willen toch hetzelfde en we hebben dezelfde vragen. Kunnen we dan niet iets leren van de levensvormen om ons heen?

Spinnen als inspiratiebron

Dit soort vragen liggen aan de basis van Biomimicry: de wetenschap waarin de mens probeert om iets te leren van de natuur. En met deze vragen begon Dayna Baumeister, mede-oprichter van het Biomimicry Guild, haar lezing op de Biomimicry dag die de Architect Academie en InterfaceFLOR afgelopen vrijdag hielden in Eindhoven.

We zijn nog maar piepjong

Als Baumeister het zegt, klinkt het logisch en eenvoudig: in vergelijking met het leven zelf is de mens nog maar piepjong. Het is dan ook niet gek dat wij niet altijd de beste oplossing in huis hebben. Waarom zouden we handiger zijn dan organismen die er al een paar miljard jaar R&D (Research en Development) op hebben zitten? En als we dan toch de jongste van de klas zijn, waarom zouden we ons dan niet bescheiden opstellen en proberen te leren van de ervarener wezens om ons heen?

 
Ornilux: glas dat zichtbaar is voor vogels. Geïnspireerd op het spinnenweb.

Wij hebben bijvoorbeeld glas bedacht. Een materiaal dat we met veel hitte en druk (en dus CO2-uitstoot) vervaardigen en waar we heel tevreden over zijn. Het beschermt ons immers tegen de elementen, terwijl we deze zelfde elementen er wel door in te gaten kunnen houden en terwijl we gebruik kunnen maken van het daglicht. Maar het materiaal heeft ook z’n zwakke plekken. Alleen al in Europa vliegen er bijvoorbeeld dagelijks 250.000 vogels tegenaan. Terwijl er nooit een vogel tegen een spinnenweb aan vliegt. Hoe kan dat? Wat doet de spin (op kamertemperatuur en op basis van vermalen vliegjes) dat zijn web beter in de omgeving doet passen dan ons moeizaam op de natuur veroverde glas? Het antwoord is: reflecteren. Eén van de zes garens waaruit de spin zijn draad samenstelt, weerkaatst UV straling zó dat het voor vogels zichtbaar wordt. Dat weten we doordat de Duitse producent Arnold Glas glas wilde maken dat voor vogels zichtbaar is, terwijl mensen er doorheen kunnen kijken. Het bedrijf ging te rade in de natuur en vond zijn antwoord in het spinnenweb. Het bijbehorende vogelwerende glas, Ornilux, kreeg dit jaar een Red Dot Award voor goed design. Dàt is biomimicry. Eén van de vele voorbeelden, tenminste. En daarom werkt Biomimicry Guild aan een database waar alle materialen te vinden zijn die de mens al van de natuur heeft kunnen afkijken. En waar nieuwkomers kunnen leren hoe ze de natuur vragen kunnen stellen. Geïnteresseerd? Ask nature.

Reageer op dit artikel