nieuws

Rietveld-paviljoen klaar voor gebruik

Geen categorie

Vandaag wordt het door de Rijksgebouwendienst gerestaureerde Rietveld-paviljoen in het Kröller-Müller Museum in Otterlo feestelijk in gebruik genomen. Het paviljoen is gedemonteerd en op basis van de bouwtekeningen uit 1965 opnieuw opgebouwd. Hierbij is gebruik gemaakt van hedendaagse materialen met de uitstraling, textuur van de materialen die Rietveld oorspronkelijk heeft gebruikt. Waar mogelijk zijn bepaalde bouwmaterialen hergebruikt.

Rietveld-paviljoen klaar voor gebruik

 

Op enkele voor het oog nauwelijks zichtbare details zijn weloverwogen concessies aan het oorspronkelijke materiaalgebruik gedaan, om daarmee het paviljoen minder onderhoudsgevoelig te maken en een zekere mate van duurzaamheid mee te geven.

Behoud cultureel erfgoed

De Rijksgebouwendienst ziet het paviljoen als een bouwwerk en rekent het tot de ‘monumenten’ die in stand moeten worden gehouden. In de context van het museum en de beeldentuin, waar het paviljoen een plaats heeft, zou het ook een sculptuur kunnen zijn. Een denkmodel over ruimte.

In het museum is een kleine presentatie te zien van tekeningen en meubels van Rietveld.

Reageer op dit artikel