nieuws

John Körmeling onderscheiden met Dutch Design Award

Geen categorie

John Körmeling is afgelopen zaterdag onderscheiden met De Dutch Design Award voor Beste Vormgeving van 2010. Hij kreeg de prijs, ‘The Golden Eye’ voor Happy Street, het Nederlandse paviljoen op de World Expo in Shanghai. Het project werd geselecteerd uit 700 deelnemers en 70 finalisten.

John Körmeling onderscheiden met Dutch Design Award

 

 

 

De jury zei over het bekroonde werk “Happy Street is een conceptueel sterke vertegenwoordiger van Dutch Design. Het is zowel architectonisch als grafisch en is daardoor een combinatie van media. Dit is een gedurfd tentoonstellingsontwerp; het bewijst bovendien dat de Nederlanders toch gevoel voor humor hebben.”

Verder ging de BNO Piet Zwart Life Time Achievement Award naar fotograaf Willem Diepraam. De Rado Young Designer Award (aanmoedigingsprijs jong talent) ging naar de jonge mode-ontwerpster Iris van Herpen. De Design & Duurzaamheid Prijs ging naar Dwars Ontwerp met het project Pipe Bottles.

Hermitage onderscheiden met DDA 2010De winnaar in de hoofdcategorie Ruimtelijk, het nieuwe museum Hermitage Amsterdam. Foto: Luuk Kramer

Museum Hermitage Amsterdam

Het ontwerp voor het nieuwe museum Hermitage Amsterdam is de winnaar in de hoofdcategorie ’Ruimtelijk’ als ‘Beste Interieur Cultureel’ van de Dutch Design Awards 2010. De prijs ging naar de drie ontwerpbureaus die gezamenlijk voor het ontwerp van de Hermitage Amsterdam verantwoordelijk zijn: Hans van Heeswijk architecten, restauratie gebouw Amstelhof tot museum. Merkx+Girod, interieur publieksruimten en openingstentoonstelling en Michael van Gessel, landschapsarchitect, ontwerp binnentuin

Behalve deze prijzen voor individuele ontwerpers werden ook prijzen uitgereikt aan zeventien ontwerpen in de categorie communicatie, product en ruimtelijk

Trends in design

Net als voorgaande jaren werd het niveau van het werk door de vakjury als zeer hoog beoordeeld. In deze achtste editie van de Awards was een aantal terugkerende thema’s te herkennen. Bij ruimtelijke vormgeving is de tendens dat de ontwerper nog duidelijker een stempel drukt op de identiteit van de openbare ruimte. Ruimtelijke ontwerpen worden iconen in de omgeving en zijn niet langer enkel een werktuigbouwkundig of infrastructureel object. Bij productontwerp is een grote oriëntatie op services en systemen te herkennen, waardoor producten ook ‘diensten’ worden. Ook het verduurzamen van het product en het toepassen van duurzame materialen blijft actueel. In het vakgebied communicatie voert ‘social design’ de boventoon. De interactie met de gebruiker komt niet alleen tot uitdrukking in digitale media maar ook steeds meer in grafisch ontwerp en visuele identiteiten.

Dutch Design Awards

Dutch Design Awards zijn de prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving, en bestaan uit de wedstrijd, de internationaal reizende tentoonstelling en de productie van het Dutch Design Jaarboek 2010.

 

Reageer op dit artikel