nieuws

Hangende tuinen op Haags CS-plein

Geen categorie

Den Haag krijgt in plaats van een M-gebouw van Rem Koolhaas markante ‘hangende tuinen’ op het plein voor het Centraal Station. De Haagse raad heeft donderdagavond ingestemd met een voorstel van GroenLinks om de grijze gevel van het station te bekleden met een ”verticale tuin die een icoon van de stad moet worden”.

Hangende tuinen op Haags CS-plein

 

 

Wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling) noemde het initiatief ”zeer sympathiek” en zegde toe in overleg te treden met de NS, de beheerder van het station.

”Het gebouw is niet van de gemeente, dus ik kan niets garanderen”, beklemtoonde Norder wel. Hij beloofde de raad uiterlijk begin volgend jaar verslag te doen van het overleg met de NS.

Verder wil de raad dat op het plein waar het M-gebouw gepland stond, extra fietsenrekken worden geplaatst.

Risico’s

Eerder maakte Norder al bekend het nu nog braakliggende terrein in te willen richten met klinkers, bankjes en plantenbakken. Het college zag af van de bouw van het prestigieuze nieuwe bouwwerk omdat de financiële risico’s niet verantwoord waren.

Het college heeft echter nadrukkelijk gesteld ”zodra de markt aantrekt” opnieuw te willen kijken of er een nieuw bouwproject op het plein voor het centraal station kan worden ontwikkeld. Het is de bedoeling dat de nieuwe herinrichting van het plein voor begin februari wordt gerealiseerd.

Reactie NS

De NS laat weten open te staan voor het voorstel van de Haagse gemeenteraad. Dat heeft een woordvoerder van de NS vrijdag gemeld.

“Wij zijn er altijd voor in om iets moois te realiseren bij één van onze stations”, stelt de zegsman. “Zeker als dat het gebied rond station Den Haag Centraal mooier maakt dan het nu is.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels