nieuws

Geselecteerden de Knopen van de Drechtsteden

Geen categorie

Vorige week zijn de zes geselecteerde planlocaties van de competitie ‘De Knopen van de Drechtsteden’ bekend gemaakt. Onder hen het plan ‘Full Circle’ van NEZU AYMO Architects voor de locatie ‘De kop van ’t Land’.

Geselecteerden de Knopen van de Drechtsteden

 

 

 

 

 

In het plan van NEZU AYMO architects wordt de kwaliteit van het bestaande culturele landschap in Dordrecht versterkt en het gebied een nieuw toeristisch recreatief aansluitpunt op het aangrenzende Nationaal Park De Biesbosch gemaakt. Het architectenbureau bedacht daarbij voor de locatie een nieuw cultureel/nationaal museum. Dit openlucht museum kan dienst doen als uitkijk- en vertrekpunt om het gebied te verkennen.

De Circle Uitslag De Knopen van de Drechtsteden 

Stichting DE STAD organiseerde samen met de regio Drechtsteden een competitie voor een ontwerpend onderzoek naar de ontwikkelpotenties van de knopen in de Drechtsteden. Aanleiding is de constatering, dat er nog te weinig wordt nagedacht over de ontwikkeling van de regio op langere termijn.

De andere geselecteerden:

* Tijland (Joep van der Veen Architectuur en Tom Bokkers, MASS).
* Biesbosch Centraal Station (Venhoeven CS Architecture en DS Landschapsarchitecten).
* Landschapsknopen, niet bouwen maar groeien (Okra Landschaparchitecten en MAXWAN Architects Urbanists).
* Patchwork (Ruimtelab2 Architecten, Jacques Vink en Arjan de Nooijer).
* Dijk van een Kop (Dingeman Deijs Architect en Delva Landscape Architects).

Drechtsteden als netwerkstad

Volgens Stichting DE STAD vormen de Drechtsteden een netwerkstad, die zich vooral binnen de bestaande verstedelijkingscontouren verder zal ontwikkelen. Op kruispunten van verschillende vervoersstromen ontstaan kansen om nieuwe stedelijke kwaliteit te creëren. Op deze ‘knopen’, die uitstekend bereikbaar zijn, wordt de ruimte nu nauwelijks gebruikt. Ontwikkeling van die knopen biedt dus kansen om de ruimte in de bestaande stad beter te benutten. Bovendien bieden knopen mogelijkheden om openbaar vervoer (rail, bus en boot) en fietsroutes beter te gebruiken.

Reageer op dit artikel