nieuws

Genomineerden AM NAi Prijs bekend

Geen categorie

De jury van de AM NAi prijs heeft uit 49 inzendingen zes gebouwen genomineerd. De tweejaarlijkse prijs voor het beste gerealiseerde project van een jonge architect (tot 40 jaar) in Nederland is bedoeld als een erkenning van de ruimtelijke kwaliteit van de architectuur, maar ook van ambitie, innovatie, intelligentie en sociale en culturele sensitiviteit.

Genomineerden AM NAi Prijs bekend

 

 

De genomineerde projecten zijn

  • Urban Activator in Rotterdam van Atelier Kempe Thill
  • Parksite – Woonhuis Laupman Rots in Rotterdam van Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten
  • Hiphouse in Zwolle van Atelier Kempe Thill
  • Merry – Go- Round, Bungalow Park Landa in Ruinen van Ira Koers
  • De Zevenster, Lootsbuurt in Amsterdam van ANA architecten
  • CitizenM Hotel Amsterdam city in Amsterdam van Concrete

 

De jury over de genomineerde gebouwen

Urban Activator in Rotterdam van Atelier Kempe Thill:
Foto Ulrich Schwarz

‘Een on- Nederlandse therapie voor een Nederlands probleem’. ‘Dit strakke, simpele paviljoenachtige object maakt het plein tot een meer gedefinieerde ruimte. (…) Deze ingreep heeft de potentie deze lege ruimte te transformeren in een plein dat weer onderdeel uitmaakt van de stadsplattegrond.’

Parksite, Woonhuis Laupman Rots in Rotterdam van Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten: Foto Maarten Laupman

‘De toekomst van de architectuur is ook een op maat gesneden en creatieve omgang met de bestaande gebouwde omgeving. (…) Dit woonhuis ligt vrij onopvallend verscholen achter een straatgevel. Van binnen doet het denken aan een moderne stadsvilla. Vooral de geslaagde omkering van een utilitaire typologie, een voormalige ambulancegarage, naar een villa is verrassend.’

Merry- Go- Round, Bungalow Park Landa in Ruinen van Ira Koers:
Foto Ira Koers

‘Dit is tegelijkertijd een vrolijk en een vernuftig project. Erg spannend en inspirerend, maar ook vernieuwend.’ ‘Architectuur maken betekent ook op het punt komen dat de bewoner de vraag stelt waarvan hij niet wist dat hij die had. Hier is echter geen specifieke bewoner; toch geeft het project antwoord op die vraag. Er is gezocht naar een andere typologie voor het tijdelijk verblijven.’

Hiphouse, Zwolle van Atelier Kempe Thill: 
Foto Ulrich Schwarz

‘Het project combineert sociale woningbouw en studentenhuisvesting op ingenieuze wijze. Beide zijn geen gemakkelijke opgaven. Dit project laat zien dat met een minimum aan middelen maar een maximum aan vasthoudendheid en vakmanschap, ruimtelijke kwaliteit gecreëerd kan worden. In al zijn schijnbare simpliciteit een mooi voorbeeld van ‘nieuwe eenvoud’.

De Zevenster, Lootsbuurt in Amsterdam van ANA Architecten: 
Foto Rolf Bastiaans

‘Woningbouw in de binnenstad is een steeds meer voorkomende opgave, deze jonge architecten lijken beter in staat deze opgave te vervullen dan menig gearriveerd bureau. Dit is wat architectuur te allen tijde zou moeten nastreven, je vak simpelweg heel goed uitvoeren.’

CitizenM Hotel Amsterdam city in Amsterdam van Concrete: 
Foto Ewout Huibers

‘CitizenM is een slimme vernieuwing van de hoteltypologie en hoewel tijdelijk van aard niet tijdelijk van sfeer. Het is duurzaam en efficiënt zonder muffig te worden.’

Winnaar

Eind dit jaar wordt de winnaar bekendgemaakt. Dit bureau wint een geldbedrag van 5.000 euro. Het tijdschrift Eigen Huis Interieur publiceert alle genomineerde gebouwen in het oktobernummer. Daarnaast wordt het publiek opgeroepen haar favoriet te kiezen door te stemmen op: www.nai.nl/amnai. De jury maakt de resultaten van de publieksstemming tijdens de prijsuitreiking bekend.

Jurering

De jury bestaat uit Mariet Schoenmakers (directeur AM Concepts), Ole Bouman (directeur NAi), Nanne de Ru (Powerhouse Company, winnaar AM NAi prijs 2008), Michelle Provoost (architectuurhistorica, medeoprichter Crimson Architectural Historians), Bjarne Mastenbroek (architect en medeoprichter SeARCH, voorzitter BNA), Christian Rapp (architect en oprichter Rapp+Rapp, hoogleraar Urban Cultures TU Eindhoven) en Nasrine Seraji (architect en oprichter van Atelier Seraji). Zij beoordeelden de 49 inzendingen op vernieuwingskracht; vakmanschap; omgang met context; ruimtelijke kwaliteit van zowel het interieur als het exterieur; referentie en positionering in de tijd; sociaal- en cultureel bewustzijn; reflectie en durf. De jury bezocht een selectie van gebouwen en nomineerde er uiteindelijk zes.

 

 

Reageer op dit artikel