nieuws

Engelse regering stopt subsidie welstandsadvisering

Geen categorie

De Engelse regering heeft net als de Nederlandse draconische bezuinigingen aangekondigd. Ook in het Britse koninkrijk worden de subsidies op culturele instellingen teruggedraaid of volledig opgeheven. Slachtoffer hiervan is CABE, de Commission on Architecture and the Built Environment.

Engelse regering stopt subsidie welstandsadvisering

 

 

Deze Engelse tegenhanger van de Nederlandse welstandscommissies verliest zijn rijkssubsidie van 5 miljoen pond en wordt hiermee feitelijk opgeheven. De Nederlandse Federatie Welstand is bezorgd over de gevolgen die het besluit zal hebben voor de ruimtelijke kwaliteit in Engeland en verontrust over het signaal dat hiermee ook aan andere Europese landen wordt afgegeven.

CABE werd ruim tien jaar geleden opgericht als nationale welstandscommissie en rijksadviseur voor architectuur en ruimtelijke kwaliteit, betaald door de regering. Doel was de bevordering van de kwaliteit van gebouwen en gebiedsontwikkeling. Anders dan in Nederland is de Engelse welstandsbeoordeling nooit verplicht geweest. In een recent regeringsprogramma voor het vlot trekken van de bouwmarkt, werd in ruil voor rijkssubsidie bouwprojecten echter een advies van CABE wel verplicht gesteld.

De organisatie heeft de afgelopen jaren veel publicaties uitgegeven over de kwaliteit van architectuur en stedenbouw en richtlijnen voor het opzetten van lokale welstandscommissies. De website is een rijke bron van informatie over ruimtelijke kwaliteit. Medewerkers van CABE zijn bitter teleurgesteld door de bezuinigingsmaatregelen. Zij bezinnen zich nog op hun rol in de toekomst, maar ze behouden in elk geval hun rol als rijksadviseur op het gebied van architectuur, en ze zijn ook niet van plan om de beoordeling van bouwplannen op te geven.

Ook English Heritage, de Engelse Monumentenorganisatie, wordt met een bezuiniging op de subsidie van 32% ernstig gekortwiekt.

Bron: Federatie Welstand

 

Reageer op dit artikel