nieuws

BMW Guggenheim Lab: nieuwe inzichten op leven in Mega-Cities

Geen categorie

BMW Group en de Solomon R. Guggenheim Foundation hebben hun krachten gebundeld in het BMW Guggenheim Lab. In het rondreizende Lab komen internationale experts uit de architectuur, kunst, technologie en het onderwijs samen met inwoners van de steden om oplossingen te bedenken voor grootstedelijke problemen en uitdagingen. Daarnaast vinden er workshops, openbare discussies, optredens en bijeenkomsten plaats.

BMW Guggenheim Lab: nieuwe inzichten op leven in Mega-Cities

Tentoonstelling in het Guggenheim Museum

Er komen drie verschillende BMW Guggenheim Labs, ieder met een eigen architect, grafisch ontwerper en diverse thema‟s. De drie Labs reizen opeenvolgend naar wereldsteden in Europa, Azië, Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Aan het einde van iedere reis van twee jaar wordt een speciale tentoonstelling gehouden in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York.

Confronting Comfort: The City and You’

Het thema van het eerst BMW Guggenheim Lab is Confronting Comfort: The City and You. Er komen verschillende vraagstellingen aan bod, als: Hoe kunnen steden beter voldoen aan de behoeftes van hun inwoners? Hoe zorgen we dat mensen zich meer op hun gemak voelen in een stad? En hoe vindt men een balans tussen modern comfort en de dringende behoefte aan verantwoordelijkheid voor het milieu en duurzaamheid?

Het BMW Guggenheim Lab wordt gecureerd door de Nederlander David van der Leer (Assistent Curator van Architectuur en Design) en Maria Nicanor (Assistent Curator van het Solomon R. Guggenheim Museum). Atelier Bow-Wow (Yoshiharu Tsukamoto en Momoyo Kaijima) uit Tokio heeft de opdracht gekregen om het eerste BMW Guggenheim Lab te ontwerpen. Het bureau Sulki & Min ((Sulki Choi en Min Choi) uit Seoel is verantwoordelijk voor het ontwerp van de grafische identiteit van het Lab.BowWow_Sulki_MinAtelier Bow-Wow en Sulki & Min

BMW is betrokken bij meer dan 100 projecten wereldwijd en is al bijna 40 jaar één van de belangrijkste elementen binnen de Corporate Communicatie. Architecten als Karl Schwanzer, Zaha Hadid, and Coop Himmelb(l)au hebben in opdracht van BMW de hoofdgebouwen en fabrieken ontworpen.

De Solomon R. Guggenheim Foundation werd opgericht in 1937 en is toegewijd aan de promotie van begrip en waardering van kunst, architectuur en andere manifestaties van visuele cultuur – vooral uit de moderne en hedendaagse periodes – en aan het verzamelen, behouden en bestuderen van de kunst van onze tijd. De Foundation bezit en bestuurt op dit moment het Solomon R. Guggenheim Museum op Fifth Avenue in New York en de Peggy Guggenheim Collection op het Grand Canal in Venetië. Daarnaast zorgt de Foundation voor de programmering en het management van twee musea in Europa die zijn naam dragen. Het Guggenheim Museum Bilbao en het Deutsche Guggenheim in Berlijn. Het Guggenheim Abu Dhabi, een museum voor moderne en hedendaagse kunst, ontworpen door architect Frank Gehry, opent haar deuren in 2013.

Reageer op dit artikel