nieuws

Bibliotheek Utrecht mogelijk geschrapt

Geen categorie

De nieuwe bibliotheek op het Smakkelaarsveld in Utrecht blijft de gemoederen bezig houden. Was er eerst rumoer rond de architectenselectie nu willen de oppositiepartijen in de gemeenteraad het project schrappen. Coalitiepartij GroenLinks heeft tegen RTV Utrecht verklaard dat er over de Bieb++ is te praten.

Bibliotheek Utrecht mogelijk geschrapt

 

 

Leefbaar Utrecht hoopt dat er een park op het Smakkelaarsveld komt, maar de VVD wil dat het gebouw wel wordt neergezet, maar dan alleen met woningen en commerciële ruimten. Dat zou de gemeente veel geld opleveren.

Het college wil het pand officieel nog steeds bouwen, maar er is nog steeds geen duidelijkheid over wat precies in het gebouw moet komen en wat de begroting is. Zo is de komst van het Utrechts Centrum voor de Kunsten na jaren onderhandelen nog steeds onduidelijk. In 2007 koos het college voor een nieuw gebouw op het Smakkelaarsveld. Behalve de bibliotheek moeten daarin ook een filmtheater van ’t Hoogt komen en veel woningen.

Voorgeschiedenis

In 2008 hebben B.I.G., 3XN, Claus en Kaan, VMX, Rapp+Rapp, SeARCH en DOK architecten hun visie op de nieuwe ‘Bibliotheek++’ uitgewerkt. Hierbij kwam Rapp+Rapp als beste uit de bus. In augustus 2009 bleek dat bij de verwerking van de scores op de wegingsfactoren een fout was gemaakt. Hierdoor waren de nummers 1 en 2 in verkeerde volgorde gepresenteerd. In plaats van Rapp en Rapp had bureau VMX de betere totaalscore. De gemeente moest de voorlopige gunning herzien. Naar aanleiding van een rechtszaak, gestart door Rapp+Rapp, bepaalde het Gerechtshof op 4 augustus 2009 dat de oorspronkelijke jury haar reeds gegeven beoordelingen opnieuw in cijfermatige waarderingen moest uitdrukken.

De jury vertaalde vervolgens haar oorspronkelijke beoordeling van de visies in cijfers. Hieruit bleek dat Rapp+Rapp het hoogste cijfer voor de visie scoorde. De gemeente Utrecht besloot hierop de ontwerpopdracht voor de Bibliotheek++ voorlopig te gunnen aan architectenbureau Rapp+Rapp. 

VMX
Het ontwerp van VMX. Impressie: www.vmxarchitects.nl

Vertraging

Het gebouw had er volgens de eerste planningen al bijna moeten staan. Behalve het juridische gevecht over de architect hebben ook tegenvallers bij het geschikt maken van de grond voor veel vertraging gezorgd.

Bron: RTV Utrecht

Reageer op dit artikel