nieuws

Arets ontwerpt Amsterdamse IJhal

Geen categorie

De nieuwe IJhal van het Amsterdamse Centraal Station wordt ontworpen door Wiel Arets Architects. De nieuwe hal wordt een belangrijk overstappunt met horeca, service- en recreatievoorzieningen. Daarbij vormt de IJhal de verbinding tussen het station en de rivier.

Arets ontwerpt Amsterdamse IJhal

 

 

 

Het bureau won de prijsvraag voor het ontwerp. De IJhal is een van de vijf nieuwe hallen die de huidige twee voetgangersdoorgangen vervangt. De nieuwe inrichting moet de perrons, het nieuwe busplatform en de aansluiting van de Noord-Zuidlijn met elkaar verbinden.

 Arets IJhal 

 Arets IJhal

Spiegelende stalen plafondelementen waarmee de nieuwe hal wordt bekleed weerspiegelen het water van het IJ. Ook de terrazzovloer krijgt cirkels die in dikte en omvang toenemen om de verkeersstromen te leiden. Roltrappen gaan de IJhal met het bovengelegen busplatform verbinden. Hangende tuinen zorgen voor een visuele verbindingen tussen de twee onderdelen. De geprinte glazen gevel draagt aan het visuele effect bij. De transparantie van het glas geeft het gevoel dat het IJ als het ware naar binnen stroomt. Tussen het station en het IJ komen terrassen voor de daar gelegen cafés.

 Arets IJhal 

Plezierboten kunnen aanmeren in de de dokken in het water. Ook is het in de toekomst volgens Arets mogelijk een drijvend zwembad te realiseren.

De nieuwe IJhal is onderdeel van de vernieuwing van het Centraal Station en het stationseiland. Benthem Crouwel en Merkx + Girod zijn verantwoordelijk voor het masterplan van dit project. De aftrap voor de bouw is gepland in 2012. 

Reageer op dit artikel