nieuws

Amsterdam halveert bouwprojecten

Geen categorie

Tot 2019 wil de gemeente Amsterdam 36.000 woningen bouwen, in plaats van de geplande 65.000 woningen, en wil ze niet 1,8 miljoen m2 kantoorruimte realiseren maar 1 miljoen m2. De gouden eeuw van lucratieve projectontwikkeling en torenhoge grondopbrengsten lijkt hiermee definitief voorbij.

Amsterdam halveert bouwprojecten

 

 

Op korte termijn schrapt Amsterdam de bouw van 11.500 woningen en plannen voor 284.000 m2 aan kantoorruimte. Dit is het resultaat van de eerste inventarisatie die de gemeente deze zomer heeft uitgevoerd. Op dit moment werkt ze aan een tweede inventarisatie waarvan uitkomsten in november worden bekend gemaakt.

De eerste inventarisatie maakt duidelijk welke bouwplannen sneuvelen. Zo worden de plannen voor NDSM vertraagd en stopt de gemeente met de planontwikkeling voor NDSM Oost. De aanleg van IJburg II gaat in de ijskast en de plannen voor Zeeburgereiland worden stil gezet.

Op de Amsterdamse Zuidas krimpt het bouwprogramma met 400.000 m2 kantoorruimte tot 525.000 m2. Merkwaardig genoeg houdt de gemeente vooralsnog vast aan de aanleg het miljoenen verslindende dokmodel. Een definitieve beslissing hierover zal in 2011 worden genomen.

Met de hoge grondopbrengsten van kantoorprojecten financierde de gemeente lange tijd verliesgevende woningbouwprojecten in de stad. De groei is echter gestopt met als gevolg dat aan meer plannen wordt gewerkt dan de gemeente financieel kan dragen. Ook is de marktvraag onvoldoende om veel stedelijke programma’s door te zetten.

Reageer op dit artikel