nieuws

XML wint Europan Tallinn

Geen categorie

Architectenbureau XML heeft de Europan 10 prijsvraag in Talllin gewonnen en een eervolle vermelding gekregen voor de locaties in Madrid en München.

XML wint Europan Tallinn

 

 

 

 

 

XML’s winnende voorstel voor Tallinn, ‘Green Cement’, bestaat uit een stedelijk scenario en twee nieuwe gebouwen aan het in ontwikkeling zijnde waterfront van Tallinn. Door de economische crisis heeft Tallinn net zoals andere steden te kampen met de gevolgen van de economische crisis waardoor bouwprojecten stilliggen en stedebouwkundige leegtes ontstaan.

XML wint Europan 10 Tallinn

Groen cement

Door deze onbestemde leegtes van de stad te vullen met bos worden de verschillen tussen plekken in de stad opgevoerd. Als ‘groen cement’ medieert het bos tussen de losse stedelijke fragmenten waardoor het stedelijk weefsel de consistentie krijgt die nu ontbreekt. Ook bestaande stukken stad kunnen worden overgegeven aan het bos en indien nodig weer worden geactiveerd. Hierdoor kan Tallinn organisch krimpen en groeien binnen hetzelfde systeem.

Cluster

Een van de fragmenten in dit nieuwe stedelijke landschap is het cluster dat bestaat uit een Cultuurfabriek, de Linnahall en het toekomstige stadhuis. Deze locatie aan het water speelt bovendien een belangrijke rol in de ambities van Tallinn als Culturele Hoofdstad van Europa in 2011. In het voorstel van XML worden aan dit cluster twee nieuwe rechthoekige generieke markthallen toegevoegd, een vismarkt en een hal die onderdak biedt aan zowel een design- als voedselmarkt. Het gebouw met de voedselmarkt bestaat verder uit een restaurant, een klein conferentiecentrum en een creatieve werkplaats.

 Europan wint eervolle vermelding Europan 10 in Madrid
Madrid

Madrid

Het architectenbureau kreeg voor de locatie Madrid een eervolle vermelding voor het voorstel ‘El Cementerio de la Cornisa’. Het plan combineert een begraafplaats en een park op een van de meest karakteristieke lokaties in de binnenstad van Madrid: de Manzanares Cornice.

Zoals in veel Europese steden, krimpt de bevolking van Madrid. Stedelijke groei is tot stilstand gekomen, versterkt door de huidige recessie, en de gemiddelde leeftijd van de bevolking van de stad is aanzienlijk gestegen.

De begraafplaats volgt bescheiden de morfologie van het bestaande landschap en is georganiseerd in een grid van grafvelden verdeeld over een aantal plateaus. In plaats van de locatie te vullen met bebouwing, activeert het plan de intrinsieke kwaliteit van de locatie als park van verstilling in het hoogstedelijke centrum van Madrid. Met elke begrafenis wordt de plek meer geladen, gevuld met de verhalen en biografien van de Madrilenen. Door nieuwe routes over de begraafplaats is het grid van grafvelden als vanzelfsprekend verweven met de omliggende stad. De begraafplaats als park versterkt bovendien het aura van het klooster dat vanaf het begin van de stad met deze lokatie verbonden is geweest, en versterkt daarmee de betekenis van de S. Francisco el Grande Area als bijzonder onderdeel van de publieke ruimte van Madrid.

 XML krijgt eervolle vermelding Europan 10 Munchen München

München

De Europan locatie aan de Herzog Wilhelm Strasse in München is momenteel een weinig aantrekkelijke incoherente doorgangszone tussen twee losstaande winkelgebieden. In het hart van de locatie bevindt zich bovendien het gapende gat van een ondergrondse parkeergarage.

In dit voorstel wordt het gevraagde programma ondergebracht in een aantal gebouwen dat de schaars beschikbare ruimte op de locatie ten volle benut. Elk van deze gebouwen die qua schaal een dialoog aangaan met de omliggende bebouwing heeft een eigen programmatische invulling, van hotel tot kantoor, retail en woningen. Vanuit een optimale bezetting van de beschikbare ruimte verbreden deze zeven low-rise torens zich trapsgewijs naar boven toe tot een doorlopend dak. Op dit dak wordt een nieuwe, vrij toegankelijke publieke ruimte voorgesteld, die bereikt kan worden door liften in de ‘poten’ van het gebouw.

Europan

Europan is een tweejaarlijkse, pan-europese architectuurprijsvraag die ten doel heeft jonge Europese architecten en stedebouwkundigen een podium te geven door het realiseren van de prijswinnende ontwerpen.

Bekijk het overzicht van de winnaars van Europan Europe 10

Reageer op dit artikel