nieuws

Winnaars Europan 10 bekend

Geen categorie

De winnaars voor de Nederlandse locaties van de tiende prijsvraagronde van Europan zijn bekend. In totaal ontving Europan Nederland 184 plannen voor de vier Nederlandse locaties in Emmen (Buitenweg), Den Haag (Nieuw Waldeck), Maastricht (Sphinxkwartier) en Utrecht (Kanaleneiland-Noord).

Winnaars Europan 10 bekend

 

 

 

De jury, onder voorzitterschap van Annemiek Rijckenberg, heeft vier eerste prijzen, vier tweede prijzen en vier bijzondere vermeldingen toegekend.

Eerste prijswinnaars

– Marco Galasso (Italië, 1978) en Timur Shabaev (Rusland, 1979) met het plan Suture voor de locatie in Emmen.
– Emile Revier (Nederland, 1979), Boris Hocks (Nederland, 1975) en Han Dijk (Nederland, 1979) met het plan Brink voor de locatie in Den Haag.
– Esther Stevelink (Nederland, 1974) en Arie Bergsma (Nederland, 1971) met plan U-Turned voor de locatie in Maastricht.
– Jan Bochmann (Duitsland, 1972) met het plan Extra+Ordinary  voor de locatie in Utrecht.

 Winnaars Europan 10: Eerste prijs Emmen: Suture van Marco Galasso en Timur Shabaev Eerste prijs Emmen: Suture van Marco Galasso Timur Shabaev

Tweede prijswinnaars

– Cécilia Gross (Frankrijk,1979), René Kuiken (Nederland, 1976) en Matteo Kuijpers (Nederland, 1979) met het plan Shaping Voids voor de locatie in Emmen.
– Arjen de Groot (Nederland, 1969) met het plan Proeftuin nieuw waldeck voor de locatie in Den Haag.
– Ninke Happel (Nederland, 1978) en Floris Cornelisse (Nederland, 1978) met het plan Cascade voor de locatie in Maastricht.
– André Günther (Duitsland, 1977) en Bart Wigger (Nederland, 1980) met het plan Kanaleneiand_individualized macro goes micro voor de locatie in Utrecht.

 Winnaars Europan 10: Eerste prijs Maastricht: U-Turned van Esther Stevelink en Arie Bergsma
Eerste prijs Maastricht: U-Turned van Esther Stevelink en Arie Bergsma

Tentoonstelling

Vanaf 19 januari 2010 is er in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam een tentoonstelling te zien over de Nederlandse resultaten van Europan 10. Omdat het de tiende Europanronde is, is er in de tentoonstelling ook aandacht voor Europan 1 tot en met 9. De tentoonstelling staat tot en met half mei 2010 in het NAi.

Publicatie

Op 22 januari 2010 verschijnt de publicatie met de resultaten van Europan 10. In deze speciale jubileumuitgave komen ook Europan 1 tot en met 9 aan bod. Het boek kost € 32,50 en zal onder andere te koop zijn bij NAi Boekverkopers.

 Winnaars Europan 10: Eerste prijs Utrecht: Extra+Ordinary van Jan Bochmann Eerste prijs Utrecht: Extra+Ordinary van Jan Bochmann

Europan

Een jaar geleden startte de tiende editie van de tweejaarlijkse Europese prijsvraag voor architecten onder de veertig jaar Europan. In een samenwerkingsverband organiseert Europan om de twee jaar een prijsvraag op het gebied van architectuur en stedebouw. Europan nodigt jonge architecten uit heel (geografisch) Europa uit oplossingen aan te dragen voor reële locaties, die beschikbaar worden gesteld door opdrachtgevers en gemeenten.

Voor Europan 10 werden in heel Europa 62 locaties beschikbaar gesteld in 19 landen. 2430 inzendingen werden ontvangen. De totale uitslag van Europan 10 is te lezen op www.europan-europe.com.

Reageer op dit artikel