nieuws

P.S. 1 zomerpaviljoen door SO IL

Geen categorie

Ook deze zomer zal op de binnenplaats van het P.S. 1 contemporary Art Center van het MoMa New York een zomerpaviljoen worden ontworpen door een veelbelovend jong architectenbureau. Deze keer viel de eer te beurt aan SO IL Solid Objects, bestaande uit Florian Idenburg en Jing Liu. Dit is gisteren bekendgemaakt.

P.S. 1 zomerpaviljoen door SO IL

 

Hun ontwerp bestaat uit een grid van flexibele palen van glasfiber die boven de omheining van het museum uitsteekt en zo de aanwezigheid en activiteit in het paviljoen zichtbaar maakt in de omgeving. Een net van ongeveer 9000 vierkante meter overspant de binnenplaats ter hoogte van de bovenkant van de omheining en verbindt de palen met elkaar.

Op strategische plekken zijn gaten in het net aangebracht die ervoor zorgen dat het geheel net genoeg op spanning blijft. Gekleurde ballen op het net zullen het interieur voortdurend transformeren: al naar gelang hun concentratie en bewegingen zullen ze het net meer of minder laten doorzakken. In een interview met the Architects Newspaper zegt Idenburg dat de wisselwerking tussen de flexibele palen en de losse ballen een soort spel op gang brengt: “bezoekers kunnen de structuur van het paviljoen ontdekken en hun eigen spelregels verzinnen”. Oriëntatiepunt in het ontwerp wordt gevormd door een waterplas in het midden van de binnenplaats, die wordt gemarkeerd door een gat in de netstructuur.

zicht vanuit de binnenplaats

Pole Dance, zoals het project is gedoopt, is in veel opzichten een metafoor voor de hedendaagse cultuur van angst en onzekerheid. “Het geeft onze visie weer op de wereld, waarin we steeds weer op zoek zijn naar evenwicht in onze levens en onze omgeving”. In die zin is het paviljoen ook bedoeld als verwijzing naar de strijd voor een duurzame samenleving.

SO IL won de opdracht voor het paviljoen in het kader van het Young Architects Program dat door MoMa en P.S. 1 is opgezet. In de prijsvraag versloeg ze onder andere Bjarke Ingels van BIG

In de komende februari-editie van de Architect staat een uitgebreid interview met Florian Idenburg en Jing Lui.

Reageer op dit artikel