nieuws

Mensvriendelijk en autarkisch

Geen categorie

Op 27 januari debatteren Anke van Hal, Paul de Ruiter, Walter Spangenberg en Joost Ector (ov) over de vraag: ‘Hoe ontwerp je toekomstgericht gebouwen en gevels die optimaal gebruik maken van techniek in de architectuur’. Paul de Ruiter (architectenbureau De Ruiter) ziet voor de toekomst vooral kansen voor mensvriendelijke, autarkische gebouwen.

Mensvriendelijk en autarkisch

 

 

 

 

“Een belangrijke opgave voor de toekomst is duurzaamheid. En een gemakkelijke manier om de CO2-uitstoot terug te brengen, is door minder kilometers te maken. Wij hebben onlangs een ontwerp gemaakt voor een gebouw dat niet alleen wonen en werken in zich verenigt, maar ook de teelt van groente: De Zuidkas.” Als mensen hun eigen tomaten verbouwen, scheelt dat immers transport: niet alleen van de winkel naar huis en van de groothandel naar de winkel, maar ook bijvoorbeeld van Spanje naar Nederland. Het telen van gewassen heeft bovendien een extra voordeel: planten hebben CO2 nodig als voedingsstof en verminderen zo de uitstoot. Ook op het dak staan daarom kassen waarin groente wordt geteeld. Verder wordt gebruik gemaakt van aardwarmte en -koelte en worden alle restmaterialen zo veel mogelijk hergebruikt binnen het systeem.

De gevel is een zone met een tussenklimaat die geschikt is voor de teelt van bepaalde gewassen, die maakt dat woningen en kantoren minder hoeven te worden verwarmd / gekoeld en waar mensen kunnen verblijven. De Ruiter hoopt dat het ontwerp niet alleen zeer duurzaam is, maar dat mensen er ook graag in wonen en werken. “Ik geloof niet in energiezuinige, onprettige gebouwen. Ik denk dat je duurzame gebouwen moet maken waar mensen zich prettig in voelen.”

Wilt u weten hoe Anke Van Hal (hoogleraar aan Nyenrode en de TU Delft), Walter Spangenberg (raadgevend ingenieur en directeur ABT) en Joost Ector (Ector Hoogstad Architecten) hierover denken?

Kom dan naar het debat ‘Toekomstgerichte gevels’.

Het debat vindt plaats op de beurs GEVEL 2010 in Ahoy, in het AHOY Plaza. Het programma start om 16.00 uur en duurt tot 18.00 uur.

Reageer op dit artikel