nieuws

Korea krijgt beweegbare waterkering

Geen categorie

De Nakdong Barrier, een stormvloedkering in Korea, wordt gebouwd naar ontwerp van advies- en ingenieursbureau DHV. De huidige kering is twintig jaar oud en voldoet door de klimaatverandering niet meer aan de veiligheidsnormen. De bouw start in 2010, medio 2012 moet het project zijn afgerond.

Korea krijgt beweegbare waterkering

 

 

 

Met de bouw is een investering van 125 miljoen euro gemoeid. DHV is samen met Samsung Engineering & Construction en het Koreaanse ingenieursbureau Yooshin verantwoordelijk voor het winnende ontwerp.

De kering moet de spuicapaciteit van de Nakdong Rivier vergroten. Door het loodsen van overtollig water is de rivier beter te beheersen. Dat komt ten goede aan ecologie, irrigatie en hoogwaterveiligheid, waardoor de leefkwaliteit van de lokale bevolking verbetert. De kering wordt gebouwd aan de rand van de havenstad Busan. Dat is met 4,6 miljoen inwoners de tweede stad van Korea en de belangrijkste havenstad van het land. Volgens DHV is de kering te vergelijken met de Haringvlietkering. Het grote verschil is echter dat de hoogwaterdreiging in Korea niet vanuit de zee komt, maar uit de rivieren zelf. Hierdoor is in het ontwerp de kromming van de kering naar zee gekeerd.

De Nakdong Barrier is ruim 300 meter lang. DHV was in het verleden ook betrokken bij de bouw van de huidige kering.

DHV werkt in het project nauw samen met Samsung Engineering & Construction en Yooshin. Opdrachtgever is K-water, onderdeel van de Koreaanse Rijkswaterstaat.

Reageer op dit artikel