nieuws

KCAP wint prijsvraag voor zuidelijke rand van Olympisch Park Beijing

Geen categorie

KCAP & Planners heeft de prijsvraag voor een masterplan voor het terrein aan de zuidelijke rand van het Olympisch Park in Beijing, China, gewonnen. Het plan is opgemaakt door KCAP in samenwerking met haar lokale partner het Beijing Institute for Architectural Design (BIAD),, en voorziet een grootschalige ontwikkeling die is ingebed in de urbane context van de stad.

KCAP wint prijsvraag voor zuidelijke rand van Olympisch Park Beijing

 

Het concept respecteert de Chinese tradities van ruimtelijke organisatie en vertaalt deze naar de schaal van de ontwikkeling. Het resultaat is een flexibel en aanpasbaar plan dat in de loop van de komende jaren verder ontwikkeld zal worden.

 KCAP wint prijsvraag voor zuidelijke rand van Olympisch Park Beijing

Nieuwe stadswijk

Deze nieuwe stadswijk introduceert nieuwe functies voor de omgeving. Op een oppervlakte van 50 hectare komt een gevarieerd programma met woningen, kantoren, winkels, andere commerciële functies, een aantal hotels en culturele en maatschappelijke voorzieningen. Binnen het wegennet van Beijing wordt de locatie met twee OV knooppunten met bus- en metrostation langs een nieuwe metrolijn verbonden.

 KCAP wint prijsvraag voor zuidelijke rand van Olympisch Park Beijing

Stadspark

Het hart van het gebied wordt gevormd door een groot stadspark. Als een daklandschap ligt het park bovenop een netwerk van ondergrondse commerciële en gemeenschappelijke ruimtes. Het daklandschap helt omhoog naar het centrum van het park toe. Hier worden de onderliggende functies zichtbaar in een markant bruggenbouw, dat het oostelijk en westelijk deel van de locatie met elkaar verbindt over een drukke verkeerstunnel heen. Het park wordt zo de schakel tussen alle onderdelen van de site en vormt het centrale element van het plan.

KCAP, samen met BIAD, blijft betrokken bij de uitwerking van het winnende masterplan, als ontwerper van de publieke infrastructuur en van het publieke landschap binnen het masterplan. De implementatie van het plan zal naar verwachting nog in 2010 starten.

Reageer op dit artikel