nieuws

INBO en JHK winnen opdracht Bèta campus Universiteit Leiden

Geen categorie

Inbo Rotterdam en JHK Architecten hebben als team de Europese aanbesteding voor fase 1 van de nieuwbouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden gewonnen. Fase 1 betreft een nieuwbouw op het Bio Science Park van 39.000 m² en zal in augustus 2015 worden opgeleverd. De totale nieuwbouw wordt in drie fases uitgevoerd en bedraagt in totaal 99.000 m2.

INBO en JHK winnen opdracht Bèta campus Universiteit Leiden

De Faculteit W&N bestaat uit een samenwerkingsverband van instituten op het gebied van natuurkunde, wiskunde, biologie, chemie, milieu en sterrenkunde. In de toekomst wil de faculteit zich presenteren met één gebouw. Een gebouw waarin de ontmoeting en interactie tussen instituten en onderwijs, tussen onderzoekers en studenten en tussen onderzoeksrichtingen onderling, centraal staat.

Architectonische eenheid

Ad van Aert en Hans Toornstra hebben het faculteitsgebouw zo vormgegeven dat het als een architectonische eenheid wordt ervaren, maar tegelijkertijd een maximale relatie aangaat met de omringende stedelijke ruimte. Het gebouw voegt zich als vanzelfsprekend in het grotere stedenbouwkundig verband.

Centrale ruimte

In het faculteitsgebouw zijn functies ondergebracht zoals onderzoeksafdelingen, onderwijsruimtes en laboratoria, maar ook faciliteiten zoals een restaurant, een bibliotheek en studiezalen. Deze ruimtes komen samen in een imposante centrale ruimte die als een as door het gebouw loopt en die ruimte biedt voor ontmoeting en uitwisseling van kennis. De bestaande markante ’schotel’ met collegezalen wordt aan de nieuwbouw gekoppeld maar wordt er niet mee verweven.

Reageer op dit artikel