nieuws

Henry van de Velde labels 2009

Geen categorie

Design Vlaanderen heeft gisteravond voor de zestiende keer in Brussel de Henry van de Velde Awards & Labels 2009 uitgereikt. Onderstaand een overzicht van de winnaars in de verschillende prijscategorieën.

Henry van de Velde labels 2009

 

 

 

 

 

Henry van de Velde Award Publiek 2008

De prijs gaat naar Frederik Aerts voor het product Neo, een pannenset die hij ontwikkelde voor Berghoff International. Dit product werd door het publiek dat de tentoonstelling Henry van de Velde Awards & Labels 2008 bezocht, verkozen tot het beste product.

Henry van de Velde Award Jong Talent 2009

Jorge Manilla Navarrete (1975) krijgt dit jaar de prijs voor Jong Talent voor zijn juwelen. In zijn werk reikt hij mogelijke antwoorden aan op vragen die de zoekende mens zich tijdens zijn leven stelt. Religie, mythe en spiritualiteit bepalen het wordingskarakter van zijn juweel-objecten. In zijn werk gaat een dieperliggende symboliek schuil die elke toeschouwer op individuele manier kan interpreteren.

Henry van de Velde Award Bedrijf 2009

Drisag, fabrikant van gestoffeerd zitmeubilair, ontwikkelt en produceert eigen producten in nauwe samenwerking met bekende designers zoals Stefan Schöning (designer van het jaar 2008), Alain Berteau en Roel Vandebeek. De laatste jaren profileert Drisag zich tevens als productiehuis voor belangrijke designmerken zoals Moooi, Vange & Lensvelt. Zo kwam het bedrijf in contact met designers met internationale allure zoals Marcel Wanders, Gerard van den Berg & Joep van Lieshout.

Henry van de Velde Award Loopbaan 2009

Martine Gyselbrecht (1949) zoekt als freelance textielontwerpster al sinds 1989 ononderbroken naar nieuwe ontwikkelingen. In haar atelier realiseert ze op haar weefgetouwen experimentele stalen die nadien door geïnteresseerde binnen- en buitenlandse bedrijven worden geproduceerd.

Buzziscreen door Buzzispace Buzziscreen door Buzzispace

OVAM Ecodesign Award PRO 09 | Product op de markt

Sas Adriaenssens ontvangt de Ecodesign Award voor drie producten van Buzzispace: Buzziscreen, Buzzizone en Buzziboard.

OVAM Ecodesign Award PRO 09 | Product in ontwikkeling

The Beci Bike Project, ontworpen door Fosfor, is een fietsleasing concept voor de stad Brussel, bestaande uit een duurzaam fietsenrek (al dan niet overdekt) voor traditionele fietsen en vouwfietsen.

Kwaliteitsgarantie

Het Henry van de Velde Label bekroont de visie van de ontwerper en de producent, het zet bijzondere producten in de schijnwerpers en functioneert als een internationaal erkende kwaliteitsgarantie. Het Label is een kwaliteitslabel dat door het product mag worden gedragen zolang het in productie is. Het label getuigt van de authenticiteit, drang naar vernieuwing, creativiteit, afwerking en meerwaarde van het product.

Prijzen

Aan de Henry van de Velde Awards is niet alleen een geldprijs verbonden, de laureaten van de Henry van de Velde Awards krijgen ook een zilveren trofee. Elke 5 jaar maakt een andere zilversmid deze trofee. Vanaf 2009 tot 2014 is dit een ontwerp van Helena Schepens.

De Henry van de Velde Award Publiek ontvangt 2.500 euro, de Henry van de Velde Award Jong Talent, Bedrijf en Loopbaan ontvangen elk 5.000 euro. De OVAM Ecodesign Award Pro | Product op de markt is goed voor 4.000 euro, de OVAM Ecodesign Award Pro | Product in ontwikkeling is goed voor 2.000 euro.

De winnaars zijn tot 27 februari in ‘De Loketten’ in het Vlaams Parlement in Brussel te zien.

Reageer op dit artikel