nieuws

Gevel verlaagt constructiekosten

Geen categorie

Op 27 januari debatteren Anke van Hal, Paul de Ruiter, Walter Spangenberg en Joost Ector (ov) over de vraag: ‘Hoe ontwerp je toekomstgericht gebouwen en gevels die optimaal gebruik maken van techniek in de architectuur’. Joost Ector vindt de gevel van de Shanghai Tower van het Noord-Amerikaanse bureau Gensler het mooiste voorbeeld van een gevel die op een bijzondere manier waarde toegevoegt.

Gevel verlaagt constructiekosten

In Shanghai moet je rekening houden met de tyfoons die ongeveer elke honderd jaar voorkomen en snelheden kunnen ontwikkelen van 53 meter per seconde. Aangezien de windrichting sterk kan wisselen, moeten gebouwen deze kracht vanuit elke richting kunnen opvangen. De gevel van de 574 meter hoge Shanghai Tower heeft een vorm waar de wind weinig vat op heeft, met als gevolg dat de constructie van de toren 29 procent goedkoper kan worden uitgevoerd.

Tussenklimaat

Van dit geld wordt een dubbele gevel gerealiseerd. In de tussengelegen zone zijn balkons gesitueerd, zodat men gebruik kan maken van het tussenklimaat. Ook zijn skylobbies aangelegd als de plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Hiermee wordt een belangrijke zwakke plek van hoogbouw ondervangen: de Shanghai Tower is geen eindeloze, benauwende stapeling van vloeren, maar een goede, leefbare, aangenaam luchtige verticale stad.

Wilt u weten hoe Anke van Hal (hoogleraar aan Nyenrode en de TU Delft), Paul de Ruiter (architectenbureau De Ruiter) en Walter Spangenberg (raadgevend ingenieur en directeur ABT) hierover denken?
Kom dan naar het debat ‘Toekomstgerichte gevels’.
Het debat vindt plaats op de beurs GEVEL 2010 in Ahoy, op het Ahoy Plaza. Het programma start om 16.00 uur en duurt tot 18.00 uur.

Reageer op dit artikel