nieuws

Dubai opent hoogste gebouw ter wereld

Geen categorie

Dubai kan vandaag even vergeten dat het emiraat in economisch zwaar weer verkeert. De emir opent dan namelijk de Burj Dubai (Dubai-Toren), met meer dan 800 meter het hoogste bewoonde gebouw ter wereld. De precieze hoogte is nog geheim en wordt op 5 januari bekendgemaakt.

Dubai opent hoogste gebouw ter wereld

In de Dubai-Toren kunnen 12.000 mensen wonen. De kosten voor een van de 1044 appartementen lopen op tot 3 miljoen euro. Daarnaast zijn in de Burj Dubai luxe kantoren, chique restaurants en een hotel gevestigd. In de ondergrondse parkeergarage is plaats voor drieduizend auto’s.

Architect van de ‘verticale stad’ is Adrian Smith uit het Amerikaanse Chicago. Zijn naar boven toe smaller wordende constructie herinnert sommige waarnemers aan schilderijen van de bijbelse Toren van Babel, symbool van de hoogmoed van de mens.

Hoogste uitzichtsplatform

Op de 124e verdieping ligt ‘At the Top’, het hoogstgelegen uitzichtsplatform ter wereld. Voor de toren staat een fontein die water meer dan 274 meters omhoog laat schieten, eveneens een wereldrecord.

Crisis

De bouw van de Burj Dubai heeft meer dan 3 miljard euro gekost. Het emiraat heeft meer dan 50 miljard euro schulden en moest eind vorig jaar de aflossing hiervan uitstellen. Alleen met financiële hulp van buuremiraat Abu Dhabi kon een grote crisis worden voorkomen.

Vijf jaar

De werkzaamheden aan de toren hebben meer dan vijf jaar geduurd. Op een gegeven moment werkten er 12.000 arbeiders tegelijk, vooral uit India en Pakistan. Zij kregen per dag niet meer dan 2,80 à 5,60 euro betaald. Zij verwerkten onder meer ruim 31.000 ton staal. Hun bouwwerk is bij helder woestijnweer van een afstand van 95 kilometer te zien, aldus lokale media.

Koeling

Als tijdens de zomer de temperaturen in Dubai omhoogschieten naar 50 graden, is voor de koeling van de toren evenveel energie nodig als voor de koeling van 10.000 ton ijs.

 Toren van Babel door Pieter Brueghel de Oude
De toren van Babel (Rotterdam) door Pieter Bruegel de Oude ca. 1520 – 1569

Sjeik Mohammad bin Rashid al-Maktoum (60) viert met de openingsceremonie tevens dat hij het Arabische emiraat vandaag precies vier jaar regeert. Hij verwierf eerder een reputatie als opdrachtgever voor excessieve projecten, onder andere met een kunstmatig eiland in palmvorm en een overdekte skipiste in de woestijn.

Reageer op dit artikel