nieuws

Debat Toekomstgerichte gevels

Geen categorie

Op 27 januari debatteren Anke van Hal, Paul de Ruiter, Walter Spangenberg en Joost Ector (ov) onder leiding van Harm Tilman over de vraag ‘Hoe ontwerp je toekomstgerichte gebouwen die optimaal gebruik maken van techniek in de architectuur van de gevel’.

Debat Toekomstgerichte gevels

 

 

 

Beeldbepalende gebouwen danken hun uitstraling voor het overgrote deel aan hun gevels. Deze zijn in veel gevallen beslissend voor de waarneming en voor het succes van een investering. Hoe markanter een gebouw is, hoe beter. De eerste indruk is belangrijk, niemand weet meer wat zich achter de technische gevels verbergt.

Zo was het tot nu toe. Maar doen gevels niet veel meer? Deze vraag wordt actueel nu duurzaamheid een steeds belangrijker doel begint te worden. Gebouwen die we vandaag ontwerpen, moeten de behoeften van de toekomst beantwoorden en moeten inspelen op onvoorziene toekomstige gebeurtenissen.

Zo moeten gebouwen steeds grotere prestaties leveren in termen van energie en duurzaamheid. De verhouding tussen constructie, binnenklimaat en gevel lijkt daarmee te veranderen. Tegelijkertijd wijzigt de rol van de architect. Deze kan zich althans niet langer beperken tot de buitenkant van een gebouw en zal de omgeving in het spel moeten betrekken.

De gevel krijgt hierdoor meer betekenis dan pure decoratie.

Insteek

Het debat vindt plaats op de beurs GEVEL 2010, duurt van 16.00 uur tot 18.00 uur en wordt gevolgd door de uitreiking van de GEVEL NBD Architectuurprijs:

16:00 aanvang met film over gevels die inspireren
16:15 debat
17:15 uitreiking GEVEL NBD Architectuurprijs
17:30 borrel
18:00 einde

Deelnemers

Anke van Hal is hoogleraar aan de TU Delft en aan Nyenrode Business Universiteit.
Paul de Ruiter is directeur van Architectenbureau Paul de Ruiter
Walter Spangenberg is raadgevend ingenieur en directeur van ABT
Joost Ector is partner bij Ector Hoogstad Architecten
Harm Tilman is hoofdredacteur van de Architect

Reageer op dit artikel