nieuws

De toekomst ligt in 1960

Geen categorie

Op 27 januari debatteren Anke van Hal, Paul de Ruiter en Walter Spangenberg over de vraag: ‘Hoe ontwerp je toekomstgericht gebouwen en gevels die optimaal gebruik maken van techniek in de architectuur van de gevel’. Van Hal ( hoogleraar aan Nyenrode en de TU Delft) vindt dat architecten zich vooral moeten richten op de renovatie van woningen uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

De toekomst ligt in 1960

Hier valt goedkoop en snel een grote milieuwinst te behalen. Bovendien kunnen we met sloop en nieuwbouw nooit voldoende woningen realiseren.

Voorzetgevel

Twee mooie voorbeelden vindt zij het flatgebouw in Parijs dat door Lacaton & Vassal van een ‘voorzetgevel’ is voorzien en De Torenflat in Zeist, waar Frowijn de Roos Architecten hetzelfde heeft gedaan. “Deze gebouwen hebben nieuwe gevels gekregen terwijl de bewoners er gewoon konden blijven wonen. Ze hoefden slechts één dag hun huis uit. De gevels zorgen voor herkenbaarheid, hebben de EPC van de gebouwen enorm omlaag gebracht, en de bewoners hebben meer ruimte dan voorheen.”

  Anke van Hal

Bewonerswensen

Renovatie vraagt echter maatwerk. “Woningen in flatgebouwen die vijftig jaar geleden zijn opgeleverd, zijn allemaal verschillend. Elk appartement moet op zich bekeken worden. Bovendien heb je in de bestaande bouw te maken met bewonerswensen. Je moet vanaf het allereerste begin met ze communiceren. Samen maakt dat renovatie tot een lastige opgave. Ik vind dat architecten daar tijdens hun opleiding niet goed op worden voorbereid. En daar probeer ik wat aan te doen.”

Debat

Wilt u weten hoe Paul de Ruiter (architectenbureau De Ruiter) en Walter Spangenberg (raadgevend ingenieur en directeur ABT) hierover denken?

Kom dan naar het debat ‘Toekomstgerichte gevels’.

Het debat vindt plaats op de beurs GEVEL 2010 in Ahoy, in het GEVELtheater midden op de beursvloer. Het programma start om 16.00 uur en duurt tot 18.00 uur.

Reageer op dit artikel