nieuws

Bouw hoge toren in Utrecht van de baan

Geen categorie

De gemeente Utrecht ziet af van de bouw van de ‘Belle van Zuylen’, die met 262 meter de hoogste toren van Nederland had moeten worden. Volgens de gemeente en projectontwikkelaar Burgfonds is het door de financiële crisis niet verantwoord het project door te zetten. Dat maakte de gemeente Utrecht vrijdag bekend.

 

De toren zou gebouwd worden in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn en moest een multifunctioneel gebouw worden met kantoren, woningen, winkels, een hotel en publieke ruimtes.

Verheugd

Een woordvoerder van milieuminister Jacqueline Cramer reageerde vrijdag verheugd op de aankondiging. “Er zou een streep gezet worden door de openheid van het Groene Hart. Onze blijdschap is groot dat het niet doorgaat.” Eerder al zei Cramer dat het de verkeerde toren op de verkeerde plek zou zijn.

Bouw niet haalbaar

Projectontwikkelaar Burgfonds en de gemeente Utrecht betreuren dat de toren er niet komt. “Ik was groot voorstander, maar de economische crisis heeft roet in het eten gegooid”, aldus wethouder Harrie Bosch. Het ontwerp bepaalde dat de toren in één keer gebouwd zou moeten worden. Dat is volgens de gemeente in de huidige economische situatie niet haalbaar. “Het zou ons te veel tijd en mankracht kosten om dit project in goede banen te leiden”, stelt Bosch.

Emotionele strop

Voor directeur Peter Ruigrok van Burgfonds is het vooral een “emotionele strop”. “Ons plan was de afgelopen tijd aangepast en crisisbestendig gemaakt. Maar er zijn twee partijen nodig om deze droom waar te maken en dat is niet meer zo.

Ruigrok gooit zijn ontwerp nog niet in de prullenbak. “Als zich vandaag een andere gemeente meldt met interesse voor de Belle van Zuylen, dan houd ik mij aanbevolen.”

ANP

Reageer op dit artikel