nieuws

Architecten maken lastige tijd door

Geen categorie

Architecten zien het aantal opdrachten teruglopen en worden nog steeds geconfronteerd met veel te hoge omzeteisen van aanbestedende opdrachtgevers. Dit stelt het steunpunt Architectuuropdrachten op basis van 188 aanbestedingen in 2009.

Architecten maken lastige tijd door

 

 

 

Terughoudend

Architecten hebben in 2009 140 dienstenopdrachten en 48 geïntrigreerde opdrachten verworven. Analyse hiervan wijst uit dat een steeds kleinere groep bureaus de opdrachten binnenhaalt. Het steunpunt is opgericht nadat bleek dat architectenbureaus – vooral de jonge, kleine en buitenlandse – slecht uit de voeten kunnen met Europese opdrachten. Dit blijkt nog niet veranderd te zijn. Ondanks de wettelijke publicatieplicht zijn opdrachtgevers terughoudend met het bekendmaken van gunningen. In totaal werden 91 opdrachten gegund, waarvan het steunpunt 70% wist te achterhalen.

Gunning opdrachten

In totaal werd aan 67 verschillende bureaus een opdracht gegund, waarbij 48 bureaus een opdracht binnenhaalden. De bureaus met de meeste opdrachten waren Kraaijvanger Urbis (5 opdrachten), Inbo (4), DMV (4) en de Twee Snoeken (4).

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel