nieuws

Steeds meer tijdelijke natuur

Geen categorie

Steenwijk en Almelo krijgen in totaal 148 hectare tijdelijke natuur op braakliggende terreinen. Dat heeft demissionair minister Gerda Verburg van Landbouw en Natuur (LNV) de Tweede Kamer woensdag medegedeeld.

Steeds meer tijdelijke natuur

 

 

 

Het plan is een vervolg op een proefproject dat in 2009 begon met 9 hectare natuurgebied in het Amsterdamse havengebied. Hier zijn inmiddels de rugstreeppad en de oeverzwaluw gesignaleerd, twee zeldzame en beschermde diersoorten. Verburg ziet een groeiende belangstelling voor dit soort natuur bij overheden en projectontwikkelaars.

Ook in het buitenland (Zweden en Vlaanderen) is het idee overgenomen. De vrij toegankelijke, tijdelijke natuurgebieden zijn een bijdrage aan de biodiversiteit en bieden een kans om mensen dichter bij de natuur te brengen. Het gaat om braakliggende terreinen die zijn aangekocht voor woningbouw, infrastructuur, bedrijventerreinen en ontgrondingen. In het verleden mochten er zich geen beschermde plant- en/of diersoorten nestelen omdat dit mogelijk de bouwplannen kon vertragen.

Reageer op dit artikel