nieuws

Sarah & Charles in Heemschool te Neder-Over-Heembeek

Geen categorie

Het jonge, Brusselse kunstenaarsduo Sarah & Charles realiseerde in opdracht van de Vlaamse Bouwmeester The Sensory Room, een kunstwerk voor de Heemschool, een Nederlandstalige gemeenschapsschool (GO!) voor buitengewoon lager en secundair onderwijs in Neder-Over-Heembeek.

Sarah & Charles in Heemschool te Neder-Over-Heembeek

 

 

In nauwe samenspraak met leerkrachten en begeleiders van de school, en met de kunstafdeling van de Vlaamse Bouwmeester, transformeerden de kunstenaars de bestaande ‘snoezelkamer’, die dringend aan een opknapbeurt toe was, tot een unieke, inspirerende en betoverende omgeving.

De snoezelkamer (of sensory room) is een plek waar kinderen kunnen ontspannen terwijl hun zintuigen worden aangesproken. In de dagelijkse omgang met kinderen met een sterke mentale en fysieke beperking speelt ze een belangrijke rol. Sarah & Charles ontwierpen een reeks van twaalf grote lichtkasten (elk 1 m x 1,80m) met evocaties van de vier seizoenen in vier verschillende landschappen. Het geheel doet denken aan de cilindervormige, panoramische schilderijen die in de 19de eeuw als populaire attracties fungeerden.

 The Sensory Room 

De beelden zijn fotografische opnamen van maquettes, opgebouwd uit allerhande gevonden en geassembleerde voorwerpen. Ze werden met de computer bewerkt en afgedrukt op transparant plexiglas. Via gesofisticeerde lichttechnologie worden de geconstrueerde landschappen vervolgens tot leven gebracht, zoals bijvoorbeeld bliksemschichten in een nachtelijk bos. De ervaring wordt nog versterkt door een klankenspel. Op verzoek van de school, en met de steun van Cera, werd in de snoezelruimte ook plaats voorzien voor een ‘actieve’ zone met een ballenbad en interactief speelgoed.

Charles Blondeel (Brussel, 1979) en Sarah Deboosere (Brussel, 1981) wonen en werken in Brussel. In 2007 studeerden ze samen af als laureaat aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Gent. Ze creëren omgevingen waarin de spanning tussen fictie en realiteit wordt gethematiseerd, met verwijzingen naar film en theater. Sarah Charles stelden onder meer tentoon in Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle, de Brakke Grond in Amsterdam en MARTA in Herford (D).

Het concept voor The Sensory Room kwam tot stand in het kader van Cahier 2 Schoolvoorbeelden (Brussel, Vlaams Bouwmeester, 2009), een publicatie waarmee de kunstafdeling van de Vlaamse Bouwmeester wilde peilen naar de mogelijkheden van kunst in opdracht in de context van het onderwijs.

 

Reageer op dit artikel