nieuws

Btw voor renoveren huis 6 procent

Geen categorie

Het btw-tarief voor het renoveren en herstellen van woningen gaat tijdelijk van 19 naar 6 procent. Dat meldt minister De Jager van Financiën. De verlaging geldt voor alle renovaties die tussen 1 oktober en 1 juli 2011 worden opgeleverd. Een uitstekende timing, oordeelt de minister. “In september valt voor veel mensen het spaarloon vrij, dat geld kunnen ze ook inzetten voor de verbouwing van hun huis.”

Btw voor renoveren huis 6 procent

Met het lagere tarief als profiteer-nu-actie hoopt de De Jager op een kortstondige verbouwpiek. “Zo’n regeling mag niet te lang duren. Anders gaat er geen effect vanuit.” De maatregel geldt overigens alleen voor het herstellen en renoveren van woningen die minimaal twee jaar oud zijn. Het lagere tarief is van toepassing op arbeidsloon, niet op materialen.

Om te voorkomen dat aannemers de ‘korting’ in eigen zak steken, heeft de minister afspraken gemaakt met de brancheorganisaties Bouwend Nederland, MKB-Nederland en VNO-NCW. De precieze contouren van de maatregel maakt minister De Jager donderdag bekend. Als voorbeeld noemt hij al wel verbouwingen of herstelwerkzaamheden aan het dak.

Naast een lager btw-tarief, kondigt de minister nog vijf maatregelen aan. Zo stelt hij ‘overgebleven’ miljoenen voor het stimuleren van nieuwbouwprojecten opnieuw beschikbaar. Het gaat om een bedrag van 37 miljoen euro. Gemeenten die in totaal 350 miljoen euro voor woningbouwprojecten kregen, wisten die 37 miljoen niet te verzilveren: aan de bouwprojecten werd te laat begonnen.

Om de woningmarkt in beweging te brengen, blijft de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) ook in 2011 op 350.000 euro. De Jager voorspelt wel dat de NHG-koek na volgend jaar echt op zal zijn. Bovendien zal hij strengere regels stellen aan kopers die van deze regeling gebruik willen maken.

Tot eind 2012 kunnen mensen die al een nieuw huis hebben gekocht, maar hun oude aan de straatstenen niet kwijt kunnen, drie jaar lang hypotheekrente op beide huizen aftrekken van de belasting. Normaal loopt die periode na twee jaar af. De regeling voor huizenbezitters die na een verhuurperiode weer recht hebben op hypotheekrenteaftrek zal een jaar langer (tot en met 2012) blijven gelden.

Doorverkoop

Tot slot sleutelt de minister ook nog aan de overdrachtsbelasting: als een in 2011 gekochte woning binnen een jaar weer wordt doorverkocht, dan hoeft bij de tweede verkoop alleen overdrachtsbelasting te worden afgedragen over de eventuele winst. Op dit moment geldt de vrijstelling alleen voor woningen die binnen een half jaar worden doorverkocht.

De Jager hoopt met zijn pakket de bouwsector een steuntje in de rug te geven. Dat is broodnodig beargumenteert hij, in zijn ogen is het herstel van de woningmarkt “broos”. Bouwend Nederland, dat al jaren pleit voor een lager btw-tarief, is blij met het nieuws. “We zien ons werk in Den Haag hiermee beloond.” De brancheorganisatie denkt dat vooral kleine en middelgrote aannemers zullen profiteren van het lagere tarief. “Deze maatregelen zijn vooral op de consumenten gericht. Juist die consument is de belangrijkste klant van het MKB in de bouw.” Voorman Elco Brinkman dacht begin dit jaar zelfs nog aan een tarief van 10 procent. De Jager zag daar niets in. “Ik vind dat we het niet te ingewikkeld moeten maken.”

Bron: Cobouw.nl

 

Reageer op dit artikel