nieuws

Architect Günter Behnisch overleden

Geen categorie

Op maandag 12 juli is de Duitse architect Günter Behnisch in Stuttgart overleden, zo meldde zijn zoon Stefan. Zijn ontwerp voor het Olympisch complex in München voor de zomerspelen van 1972 bezorgde hem wereldfaam. Behnisch, geboren op 12 juni 1922 te Dresden, is 88 jaar oud geworden.

Architect Günter Behnisch overleden

Günter Behnisch wordt gezien als vertegenwoordiger van het modernisme en expressionisme. Bovendien heeft hij zijn invloed doen gelden op de volgende generatie architecten, met name in het zuidwesten van Duitsland.

Door zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, was Behnisch wars van hiërarchische machtstructuren en autoritaire systemen, wat hij vertaalde in een open, transparante en ‘democratische’ architectuur. Na zijn krijgsgevangenschap in Groot Brittanië keerde Behnisch in 1947 terug naar Duitsland waar hij studeerde aan de Technische Universiteit van Stuttgart. Samen met twee collega’s startte hij in 1952 zijn eigen bedrijf, wat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een internationaal gerespecteerd architectenbureau met vestigingen in de Verenigde Staten.

  
Olympisch Stadion in München

Naast het Olympisch complex in München, zijn de reconstructie van de Königstrasse en Schlossplatz in Stuttgart, de plenaire vergaderzaal van de Bondsdag in Bonn en de Akademie der Künste in Berlijn spraakmakende projecten van zijn hand.

Bron:ANP

Reageer op dit artikel