nieuws

Prijswinnaars Archiprix 2010

Geen categorie

Student architectuur Jeroen Atteveld van de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam heeft de Archiprix 2010 gewonnen met zijn project Thermen Westpoort. Atteveld heeft volgens de jury met een relatief kleine ‘parasiet’ een intrigerende extra laag aangebracht in het industriële landschap van het Amsterdamse havengebied. “Hij weet daarmee potenties van het gebied te ontsluiten die nog niet ontdekt waren.”

Prijswinnaars Archiprix 2010

De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar student landschapsarchitectuur Monique Sperling van de universiteit in Wageningen en student Fleur Muris van de Academie voor Bouwkunst in Maastricht.

De jury liet zich kritisch uit over een aantal trends die zij bespeurt op het gebied van onderwijs. Zo schrijft zij over het traject vooronderzoek: “De jury zag veel interessante en inhoudelijk overtuigende vooronderzoeken. Jammer is wel dat de resultaten van de voorstudies op een enkele uitzondering na in de uitwerking niet goed tot hun recht komen. Er is in de regel geen hechte samenhang tussen onderzoek en ontwerp. De toenemende concentratie op onderzoek lijkt ten koste te gaan van de aandacht voor het ontwerp.”

 Meer aandachtspunten in het onderwijs

Eerste prijs

Thermen Westpoort ontworpen door Jeroen Atteveld
Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) verbrandt jaarlijks 1.4 miljoen ton huishoudelijk afval. De energie die vrijkomt uit het verbrandingsproces voorziet 16.000 woningen in Amsterdam-West van warm water en alle openbare gebouwen in Amsterdam van stroom. Atteveld voegt in zijn ontwerp een thermencomplex toe aan het afvalverbrandingsgebouw. Zo wordt de betekenis van het AEB zichtbaar voor alle Amsterdammers. De jury: “Dit voornemen wordt op overtuigende wijze waargemaakt. Dat is mede te danken aan een goede analyse van de opgave en een trefzekere keuze van zowel de functie als de ontwerpstrategie.”

Tweede prijs

De toekomst van een adaptieve Afsluitdijk door Monique Sperling

Derde prijs

Refugium: Lopend Stilstaan. Een hotel in het Limburgse Heuvelland ontworpen door Fleur Muris, AvB Maastricht architectuur

Eervolle vermeldingen

FUGA, een harmonische inversie ontworpen door Paul Verhoeven (AvB Arnhem, architectuur)

Urban Tactics ontworpen door Zineb Seghrouchni (TU Eindhoven, stedenbouw)

 

Reageer op dit artikel