nieuws

Woontoren Rotterdam bereikt hoogste punt

Geen categorie

Eind mei wordt het hoogste punt bereikt van de hoogste woontoren van Nederland, New Orleans. Het ontwerp van Álvaro Siza telt inmiddels 45 verdiepingen en meet 158,35 meter. Volgens goede Maasstedelijke traditie heeft de toren de bijnaam ‘Dame aan de Kade’ gekregen. De naam verwijst naar de kroon van penthouses in de top en de hooggehakte, sierlijke glazen voet met daarin theater en filmhuis Lantaren/Venster.

Woontoren Rotterdam bereikt hoogste punt

In totaal biedt New Orleans plaats aan 234 appartementen, variërend van ca. 60 m2 tot 212 m2. De woontoren bevat 47 koop- en 187 huurappartementen in 31 verschillende woningtypen. Vijftig appartementen zijn te huur als serviced apartment. Helemaal in de top worden twee zeer luxe penthouses gerealiseerd, waarvan er inmiddels al één verkocht is.

Daarnaast zijn er vier luxe gastenverblijven exclusief voor de gasten van de bewoners van New Orleans. Op de vierde verdieping komt een Private Health club met daktuin en -terras. De Health club bestaat uit onder meer een zwembad, sauna en fitnessruimte. In de voet van New Orleans opent Lantaren/Venster in het najaar van 2010 haar nieuwe onderkomen met vijf filmzalen, een multifunctionele zaal en een theatercafé met terras.

Alle woningen worden gekoeld met Maaswater. In de toren is een koelcentrale aanwezig, waarmee de appartementen worden voorzien van comfortkoeling. Hiermee kunnen de bewoners de temperatuur per vertrek enkele graden laten dalen ten opzichte van de buitentemperatuur, waardoor er een aangenaam binnenklimaat ontstaat.

Deze milieuvriendelijke manier van verwarmen en koelen bespaart 45% CO2 uitstoot, ofwel zo’n 260 ton per jaar ten opzichte van een conventioneel systeem. Ook het gebruik van restwarmte uit het Botlekgebied levert een milieugunstig effect op.

Reageer op dit artikel