nieuws

Oplevering Nederlandse Ambassade in Amman (Jordanië)

Geen categorie

Vandaag wordt de nieuwe Nederlandse Ambassade in Amman (Jordanië) in gebruik genomen. Het gebouw, dat is ontworpen door Rudy Uytenhaak Architectenbureau, krijgt een LEED duurzaamheidcertificaat. Silver is zeker, Gold nog mogelijk.

Oplevering Nederlandse Ambassade in Amman (Jordanië)

De opdracht betreft een verbouwing en uitbreiding van een villa in een ommuurde tuin. De ambassadeursvleugel bevindt zich in een nieuw, zwevend volume boven de bestaande villa. Het geheel wordt samengebonden door een filterend portico, gemaakt van de plaatselijke Jeruzalem Stone. Deze omlijsting beschermt het gebouw tegen de zonnehitte, terwijl de medewerkers van het daglicht en het uitzicht blijven genieten. Boven de tuinmuur uit ontstaat het nieuwe gezicht van de ambassade.

In samenwerking met Royal Haskoning is een duurzaam installatieconcept ontwikkeld. In het tropendak en de zuidportico vangen zonnecellen en parasoldoek de zon af. Het oostelijke parasoldoek kan, wanneer de ochtendzon weg is, ‘s middags naar het terras toe worden geopend. Het bestaande zwembad wordt hergebruikt als waterbuffer voor thermische opslag. In de zomernachten wordt koel water door stralingspanelen gegenereerd en opgeslagen. Overdag wordt met deze energie het gebouw gekoeld. ’s Winters vangen de zonnecollectoren boven de parkeerplaatsen overdag juist warmte op zodat de dag – nacht verschillen worden getemperd door het verwarmingscircuit in de vloeren van de ambassade.

Reageer op dit artikel