nieuws

Eerste BREEAM-NL certificaten uitgereikt

Geen categorie

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft gisteren tijdens de vakbeurs Building Holland (RAI Amsterdam) de eerste BREEAM-NL Nieuwbouw certificaten uitgereikt aan het TransPort kantoorgebouw van Schiphol Real Estate en het logistiek platform in Tilburg van WDP, een Belgische investeerder in semi-industrieel vastgoed. Daarmee behoren deze twee gebouwen tot de eerste gemeten duurzame gebouwen in Nederland.

Eerste BREEAM-NL certificaten uitgereikt

Het TransPort kantoorgebouw is één van eerste de pilotprojecten die is aangedragen voor de ontwikkeling van BREEAM NL. Het ontwerp laat zien hoe de vorm en oriëntatie van een gebouw kunnen bijdragen aan een optimale interactie met zijn omgeving en duurzaamheid. In het ontwerp is bijvoorbeeld gezocht naar de beste positie ten opzichte van de zon voor daglichttoetreding en klimaat- en energiebeheersing. Het duurzame concept en het architectonisch ontwerp zijn in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam tot stand gekomen.

Logistiek platform Tilburg

Het logistiek platform in Tilburg verhuurt WDP voor 5 jaar vast aan logistieke groep Kuehne + Nagel voor een middelencentrum voor een grote Nederlandse retailer. De site heeft een oppervlakte van 27.500 m². WDP heeft het oude pand gesloopt, de site gesaneerd en een nieuw state-of-the-art logistiek pand gebouwd met een oppervlakte van 17.000 m². Aldus realiseerde WDP een bijdrage tot duurzaam grondgebruik. De totale geschatte investeringswaarde op deze site bedraagt 15 miljoen euro.

BREEAM-NL

De Dutch Green Building Council gebruikt het BREEAM-schema vanwege de grote rol die het internationaal speelt. Het is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen ter wereld. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De toevoeging NL maakt duidelijk dat het hier om de Nederlandse versie gaat.

In het certificeringstraject wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar landgebruik, ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw één van de volgende waarderingen: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding. Het TransPort-gebouw heeft de waardering Very Good (drie sterren) en de WDP site in Tilburg is als Good (twee sterren) gekwalificeerd.

BREEAM-NL was al bruikbaar voor kantoren, scholen, winkels en industriële gebouwen met één gestandaardiseerde beoordelingsrichtlijn. Sinds 1 maart de methode ook voor woningen en appartementen beschikbaar.

Reageer op dit artikel