nieuws

SANAA wint Pritzker Architecture Prize 2010

Geen categorie

Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa, SANAA, hebben de Pritzker Architecture Prize 2010 gewonnen. De onderscheiding, een van de hoogste in de architectuur, wordt op 17 mei op Ellis Island in New York uitgereikt.

SANAA wint Pritzker Architecture Prize 2010

 

 

 

 

De projecten die Sejima en Nishizawa ontwerpen lijken simpel maar zijn dit volgens de jury niet. De visie van de architecten wordt vertaald tot een naadloos geheel waarbij de vorm als achtergrond dient voor mensen, objecten, activiteiten en landschappen. Zij onderzoeken de eigenschappen van ruimte, licht, transparantie en materialisatie om een subtiele synthese te creëren. De jury is ook van mening dat het werk van SANAA in schril contrast staat met de vaak bombastische en retorische architectuur. Zij zoeken de essentie van architectuur dat resulteert in een ingetogen directheid en een efficiënt gebruik van middelen.

SANAA, New Museum of Contemporary Art New Museum of Contemporary Art, New York, 2007

Oeuvre

Ondanks dat het overgrote deel van het oeuvre van Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa is gebouwd in Japan hebben de architecten ook werk gerealiseerd in Duitsland, Engeland, Spanje, Frankrijk, de Verenigde Staten en in ons eigen land, het Culturele Centrum de Kunstlinie in Almere. Onlangs is het Rolex Learning Center in Lausanne, Zwitserland, opgeleverd.

De Kunstlinie in Almere, 2007

Pritzker Architecture Prize

De prijs, bestaande uit 100.000 dollar en een bronzen medaille, wordt jaarlijks uitgereikt aan een levende architect wiens werk een combinatie toon van talent, visie en inzet. De gerealiseerde architectuur moet een consistente en significante bijdrage leveren aan zijn omgeving. Daarbij moeten de projecten een positieve invloed hebben op het welzijn van zijn gebruikers.

Eerdere laureaten 

De prijs is drie keer eerder uitgereikt aan Japanse architecten, in 1987 aan Kenzo Tange, in 1993 aan Fumihiko Maki en in 1995 aan Tadao Ando. Ook is het de derde keer dat de onderscheiding wordt uitgereikt aan twee architecten in hetzelfde jaar.. Eerder viel deze eer te beurt aan Oscar Niemeyer van Brazilië en Gordon Bunshaft (1988), Jacques Herzog en Pierre de Meuron (2001). Rem Koolhaas kreeg de prestigieuze prijs in 2000.

Reageer op dit artikel