nieuws

Kempe Thill derde bij ontwerpwedstrijd rond neo-barokke bibliotheek

Geen categorie

Atelier Kempe Thill Architects en Planners hebben de derde prijs gewonnen in de open internationale wedstrijd voor de renovatie en uitbreiding van het gebouw van de bibliotheek van de universiteit en het Kantongerecht in Freiburg, Zwitserland.

Kempe Thill derde bij ontwerpwedstrijd rond neo-barokke bibliotheek

De bibliotheek is gevestigd in een neobarok gebouw uit 1910 dat een grote tuin omsluit. In de opgave werd gevraagd om het bestaande vloeroppervlak in de uitbreiding te verdubbelen en te zorgen voor een nieuwe organisatie en een nieuw ruimtelijk concept. De oorspronkelijke organisatie en de gevel aan de kant van de tuin zijn grotendeels onzichtbaar gemaakt bij een opknapbeurt en een pragmatische uitbreiding in de late jaren zeventig van de vorige eeuw. In het plan van Kempe Thill wordt deze uitbreiding afgebroken en het oorspronkelijke ruimtelijke concept en de barokke gevel hersteld.

kempe thill frijburg klooster universiteit binnenplaats

Het nieuwe gebouw is vooral opgevat als een genereuze ondergrondse uitbreiding met het archief, de leesplekken en informatiepunten. De bestaande tuin wordt op het dak van het ondergrondse gebouw opnieuw aangelegd en krijgt een openbaar karakter door het herstel van de neobarokke gevel. Binnen vormt een enorme ovale collegezaal het ruimtelijke hart. Deze zaal toont de omvang van de nieuwe bibliotheek en creëert tegelijkertijd een band met de ruimtelijke thema’s van het oorspronkelijke gebouw.

 kempe thill frijburg klooster universiteit atrium

De ovale hal is bedekt met een ovale koepel die bestaat uit een betonnen ring en een centraal ovaal daklicht. Dit daklicht meet 18 bij 12 meter en is gemaakt uit een enkel stuk acryl. Door zijn omvang en zijn lichte verschijning geeft de koepel rust aan de besloten ruimte. In de tuin verschijnt hij als een degelijk element dat de centrale binding geeft tussen de wandelpaden en planten. 

 kempe thill frijburg klooster universiteit binnenplaats 2 binnenplaats

 kempe thill frijburg klooster universiteit doorsnede
doorsnede

 kempe thill frijburg klooster universiteit doorsnede doorsnede

 kempe thill frijburg klooster universiteit schema
schema

 kempe thill frijburg klooster universiteit model model
model

Reageer op dit artikel