nieuws

Twee particuliere woonhuizen in Leiden door pasel.kunzel architects

Geen categorie

Architectenbureau pasel.kunzel architects heeft elf volledig verschillende woonhuizen ontworpen in de wijk Nieuw Leyden. De eerste twee huizen zijn opgeleverd.

twee particuliere woonh-1.jpg

Het stedebouwkundig plan van deze wijk is gemaakt door MVRDV. Naast hoogbouw en sociale woningbouw bevat het plan vrij uit te geven kavels. In het plan worden in blokken 18 huizen naast elkaar en rug aan rug bovenop een parkeergarage gebouwd. Binnen een vaste bouwenveloppe hebben particuliere opdrachtgevers alle vrijheid. Door weinig eisen te stellen aan de vorm en verdiepingshoogte van de woningen en door de variatie in de kavelomvang ontstaat een gevarieerd woningaanbod. 

twee particuliere woonh-4.jpg      twee particulier woonh-5.jpg

Het woonhuis V23K16 is het gerealiseerde ontwerp waarmee het bureau in 2004 de prijsvraag ‘bouw mij!’ won. Bij dit prototype voor een binnenstedelijk woonhuis staan de thema’s licht en buitenruimte centraal. Deze zijn vaak lastig te realiseren in hoogstedelijke gebieden. Het huis bestaat uit twee delen om de woonruimtes zo open mogelijk te houden en zonlicht toe te laten. Doordat in een servicekast alle doorgangen, de badkamers, de keuken en de techniek zijn ondergebracht, ontstaat een open zone om te wonen. Door een knik in het dak komt het zonlicht vanuit het westen diep het gebouw binnen. Bovenop het dak bevindt zich een daktuin.

twee particulier woonh-5.jpg    twee particuliere woonh-6.jpg

Het woonhuis V23K18 is het zuidelijke hoekpand van een bouwblok. Het is onderdeel van een gevelensemble en tevens de kop van een stedelijk volume. De eerste verdieping bevindt zich over de gehele lengte van de kavel. Tussen de woonkamer, het slaapvertrek en de badkamer is een patio gesitueerd. Door een schuifbaar gevelelement kan de patio van de publieke ruimte worden afgescheiden. De gevel bestaat uit lariks latjes die gedeeltelijk worden doorgezet bij de daktuin. Bij een ander deel loopt de gevel alleen door tot borstweringshoogte. 

www.paselkuenzel.com

twee particuliere woonh-2.jpg
Foto’s Marcel van der Burg

Reageer op dit artikel