nieuws

Plan OMA voor Commonwealth Institute in Londen goedgekeurd

Geen categorie

Het plan van OMA (Office for Metropolitan Architecture) voor de herontwikkeling van het voormalige Commonwealth Institute is goedgekeurd door de Londense stadsdelen Kensington en Chelsea. Op de locatie komen behalve woningen ook het Design Museum.

Plan OMA voor Commonwealth Institute in Londen goedgekeurd

Het bureau won in 2008 een besloten prijsvraag maar stuitte op kritiek van Britse erfgoedorganisaties. De oorspronkelijke plannen zijn aangepast door de schaal van de woonblokken terug te brengen. Ook zijn de plannen voor het interieur van het oorspronkelijke gebouw van het Commonwealth Institute aangepast. 

De Britse overheid wilde van het gebouw af, maar desondanks kreeg het in 2006 toch de monumentenstatus. Het ontwerp van OMA behoudt het monument door het interieur aan te passen. Het parabolisch koperen dak blijft daarbij behouden. Aan de westkant van Kensington High Steet komen drie nieuwe woonblokken.  Het Designmuseum verhuist van de South-Bank naar de nieuwe locatie en krijgt hierdoor driemaal zoveel ruimte. Het museum hoopt met de nieuwe ruimte de ambitie waar te kunnen maken om wereldwijd een toonaangevend creatief centrum te worden voor design en architectuur.  

Reinier de Graaf, partner van OMA en projectarchitect, is blij met de goedkeuring van de beide stadsdelen. “Wij zijn ons vanaf het begin van het ontwerpproces erg bewust geweest van de gevoeligheden rond de plek en het bestaande gebouw. Wij denken dat dit ontwerp voor de evolutie en integratie van het gebouw in het hedendaagse London recht doet aan de geschiedenis ervan”. 

Reageer op dit artikel