nieuws

Stedebouwkundigen praten over toekomst stad

Geen categorie

Bekende stedebouwkundigen komen op 1 en 2 oktober naar Amsterdam om te praten over de toekomst van de stad. Onder anderen Ken Livingstone, Edi Rama, Daniel Cohn-Bendit en LaDonna Redmond zijn van de partij. Zij geven hun visie tijdens het internationale stedebouwcongres Morgen/Tomorrow, dat in het kader van ‘150 jaar Wibaut’ plaatsvindt. Dat maakte de gemeente maandag bekend.

Behalve Amsterdam zijn ook het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (Nirov) en het ministerie  van VROM betrokken bij de organisatie van het evenement. Deskundigen buigen zich hier over stedebouw, ruimtelijke ordening en planologie. Ze spreken onder meer over welke uitdagingen steden in de toekomst voor de kiezen krijgen. 

In 1925 hield wethouder Floor Wibaut (1859-1936) in het Paleis op de Dam zijn beroemde Morgenrede over de ‘stad van morgen’ en ‘het bestuur van morgen’. Het stedebouwcongres is daardoor geïnspireerd. Op 23 juni was het 150 jaar geleden dat Wibaut in Vlissingen werd geboren. Wibaut was wethouder in Amsterdam van 1914 tot 1927 en van 1929 tot 1931. Hij bracht veel tot stand op het gebied van sociale woningbouw en stedelijke ontwikkeling. Tot het einde van dit jaar vinden in de hoofdstad allerlei activiteiten plaats rond zijn persoon, met name op het gebied van stedelijke ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid. 

Ken Livingstone besloot als burgemeester van Londen tol te vragen voor auto’s in de binnenstad. Edi Rama is burgemeester van de Albanese hoofdstad Tirana en heeft hier grote verbeteringen doorgevoerd. Daniel Cohn-Bendit was leider van de studentenopstanden in het Parijs van 1968 en staat nu aan het hoofd van de Europese Groenen. LaDonna Redmond uit de Verenigde Staten is bekend vanwege haar pleidooi om stedelijke gemeenschappen te vormen rondom lokale voedselproductie. 

Bron: ANP

Reageer op dit artikel