nieuws

Recessie treft Arcadis bij gebouwen

Geen categorie

Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis heeft de economische recessie in de afgelopen maanden vooral gevoeld in de segmenten ‘gebouwen’ en ‘milieu’. De recessie kan dit jaar resulteren in een daling van de operationele winst tot 5 procent. De omzet zal vanwege de verslechterde marktomstandigheden de komende kwartalen dalen. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

De operationele winst, waarbij afschrijvingen op overnames en niet-operationele zaken buiten beschouwing blijven, bedroeg in het tweede kwartaal 17,1 miljoen euro. Dat is een stijging van 5 procent op jaarbasis. Analisten rekenden in doorsnee op een operationele winst van 16 miljoen euro. 

De gebouwenmarkt stond “sterk onder druk met vooral in Engeland erg uitdagende marktcondities”, aldus Arcadis. In Engeland ligt de   commerciële vastgoedmarkt vrijwel stil en ook in de VS is de markt slecht. “Hoewel in Engeland de bodem in de markt lijkt bereikt, wordt herstel niet op korte termijn verwacht.” De milieumarkt liep terug doordat industriële klanten hun uitgaven beperkten.

De omzetdaling bij ‘gebouwen’ en ‘milieu’ werd deels gedempt door een 10 procent hogere omzet in ‘infrastructuur’. Dat segment is dankzij overheidsinvesteringen in onder meer snelwegen het best bestand tegen de recessie. 

De totale omzet nam in het tweede kwartaal met 3 procent af tot 415 miljoen euro op jaarbasis. De nettowinst daalde eveneens met 3 procent en kwam uit op 16,6 miljoen euro en overtrof de gemiddelde analistenverwachting van 15 miljoen euro.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel