nieuws

Project – Ector Hoogstad Architecten ontwerpt muziekcentrum in historisch Leiden

Geen categorie

Ector Hoogstad Architecten is gevraagd een nieuw muziekcentrum te ontwerpen in een historisch bouwblok, het Nobelcomplex, in de Leidse binnenstad. Hierbij worden de oude fabriekspanden, bestaande woningen en nieuwbouw geïntegreerd.

Het bureau renoveert de bestaande panden en ontwerpt de nieuwbouw op het binnenterrein. Daarbij blijft de 19e-eeuwse bebouwing zoveel mogelijk behouden. Met het ontwerp wordt gezocht naar een harmonie tussen bestaand en nieuw. 

Geluidsisolatie is een belangrijk thema in het ontwerp. Om te voorkomen dat de bestaande panden van veel isolatie moeten worden voorzien, komen daar de foyers, de kleedkamers en de kantoren. De meest geluidsbelastende functies, de twee zalen, worden geplaatst in de nieuwbouw. 

Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol. En daarbij wordt door het bureau niet alleen gekeken naar energievoorziening en materiaalgebruik. Zo wordt de grond zeer intensief gebruikt, wordt autogebruik ontmoedigd en is de aansluiting op het openbaar vervoer uitstekend. 

Naar verwachting wordt begin 2011 begonnen met de bouw van het muziekcentrum en zal het eind 2012 zijn deuren openen.

www.ectorhoogstad.com

Reageer op dit artikel