nieuws

Pentakelwoningen in Zeewolde

Geen categorie

In de nieuwe Polderwijk van Zeewolde is onlangs het eerste project onder particulier opdrachtgeverschap van start gegaan. Architect Michel Post van Orio Architecten uit Maarssen ontwierp geschakelde, duurzame, levensloopbestendige, bio-ecologische, laag-energie woningen die zijn gebaseerd op de vorm van een vijfhoek (pentakel).

pentakel-2.jpg

Met de vijfhoek als basis zijn twee typen woningen ontworpen. Een laag model waar volledig gelijkvloers wordt gewoond en een hoog model met een ruime bovenverdieping. De woningen zijn allemaal levensloopbestendig en   voorzien van een werkruimte/atelier. 

pentakel-4.jpg

Het vloeroppervlak is ongeveer 100 m2, de benedenverdieping is voor alle woningen gelijk. De dakpartij is verschillend. De woning met één verdieping heeft een sedumdak en de woning met meerdere een rieten dak of dak met singels. 

pentakel-3.jpg

De woningen worden gebouwd met houtskeletwanden of andere dampopen wanden (strobalen, glas, hout en   steen), waarop de dakconstructie wordt bevestigd. De woning kan naar eigen wens en inzicht worden ingedeeld.   Een centrale biogasinstallatie zorgt voor de heetwatervoorziening. Keramische panelen zorgen voor de verwarming,   hierdoor zijn er geen gasleidingen en schoorstenen nodig . Daarbij is de ligging van het huis zo gekozen dat alle huiskamers en tuinen op het zuiden liggen, wat energie bespaard bij de verwarming. Het regenwater wordt opgevangen voor een zogenaamd grijswatercircuit. De straatverlichting is op zonne-energie. 

Het project komt op een locatie direct achter de MMM boerderij en naast een natuurgebied. 

www.pentakel.nl
www.orioarchitecten.nl
www.zeewolde.nl

pentakel kleur.jpg

Reageer op dit artikel