nieuws

Oplevering – Speeltuin van molenwieken in Rotterdam door 2012Architecten

Geen categorie

2012Architecten heeft in een woonwijk in Rotterdam Noord een speeltuin ontworpen waarvoor vijf afgedankte molenwieken zijn gebruikt. In plaats van dat de wieken in stukken worden gezaagd en verbrand, worden ze opnieuw ingezet.

Het bureau heeft al meerdere ontwerpen met restafval gemaakt, zoals het Miele ruimtestation en de Espressobar in de hal van de voormalige faculteit Bouwkunde in Delft. Bij al hun ontwerpen staat het te hergebruiken materiaal centraal. 

Zo kwam het uiteindelijke ontwerp voor de speeltuin pas tot stand na het besluit om afgedankte windmolenwieken te gebruiken. De wieken zijn slechts minimaal bewerkt. Ze zijn doorgezaagd en voorzien van kruipgaten. Hierdoor wordt hun ruimtelijke kwaliteit behouden. 

De compositie van de speeltuin komt voort uit wensen van de opdrachtgever, de veiligheidseisen van het Keurmerkinstituut en de al dan niet vaste plaats van aanwezige elementen, zoals twee grote kastanje bomen. In de speeltuin zijn ook speeltoestellen, zoals schommels en een grote bol van gekleurde stangen, opgenomen die niet door het bureau zijn ontworpen. 

Foto’s: Allard van der Hoek

In het septembernummer van ‘de Architect’ staat een uitgebreid verhaal over de speeltuin. geschreven door Merel Pit. 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels