nieuws

Oplevering – Faculteitsgebouw in Amsterdam door Rudy Uytenhaak , Meyer en Van Schooten en Architectuurstudio HH

Geen categorie

Voor de UvA hebben Rudy Uytenhaak architectenbureau (coördinator), Meyer en van Schooten Architecten en Architectuurstudio HH de nieuwe faculteit van Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica ontworpen. De drie bureaus hebben ieder op een eigen manier vorm gegeven aan het thema ‘articulatie en interactie’. Dit moet het bijeenbrengen van de verschillende vakgebieden en onderzoeksgroepen in een open en gastvrij gebouw verbeelden.

     

Rudy Uytenhaak had oorspronkelijk de prijsvraag voor het ontwerp gewonnen, maar de UvA besloot achteraf om de opdracht alsnog te verdelen over drie bureaus. Het resultaat is een compositie van drie bouwdelen. Een vierde bouwdeel, ook door Uytenhaak ontworpen, wordt over niet al te lange tijd toegevoegd. Het gebouw zal worden aangesloten op een aantal bestaande gebouwen die door Architectuurstudio HH worden gerenoveerd. 

     

De drie langwerpige bouwdelen zijn evenwijdig aan elkaar opgesteld. Het middelste en grootste deel is ontworpen door Uythenhaak. Hierin zijn de kantoren, twee binnenhoven en de hoofdentree en de collegezaal geplaatst. De laboratoria en de daarbij behorende ondersteunende functies zijn, samen met het studielandschap, de bibliotheek en de cafetaria, ondergebracht in de twee vleugels van Hertzberger en Meyer en Van Schooten. 

     

Foto’s: Pieter Kers

In het septembernummer van ‘de Architect’ staat een uitgebreid verhaal over het FNWI, geschreven door Pierijn van der Putt. 

Reageer op dit artikel