nieuws

Nieuw Stadskantoor Rotterdam

Geen categorie

Vandaag zijn de vijf ontwerpen onthuld die meedingen in de ontwerpwedstrijd voor het Nieuwe Stadskantoor Rotterdam.

De onthulling is tevens het startmoment voor de tentoonstelling van de vijf plannen in het NAi van 1 tot 13 september. Bezoekers kunnen met een kaart aan de beoordelingscommissie laten weten wat zij van de ontwerpen vinden. 

De deelnemende architectenbureaus zijn:

claus en kaan.jpg
• Claus en Kaan Architecten. ‘Het nieuwe Stadskantoor is ijl en open, doortrokken van stedelijke levendigheid en gevuld met daglicht.’


• Mecanoo in combinatie met Kossman.deJong en Wubbo Ockels. ‘Het Stadstimmerhuis 010 voorziet in een stoere hal als een werkplaats waar Rotterdammers niet alleen hun paspoorten, rijbewijzen, geboorteaktes komen vernieuwen en afhalen, maar ook waar Rotterdam zichzelf laat zien en beleven in al haar aspecten.’

mvsa.jpg
• Meyer en van Schooten Architecten in combinatie met architectenbureau Fritz. ‘Het gebouw is compact en kloek, zodat het past bij de andere stevige gebouwen in het Rotterdamse centrum. Dankzij de compacte vorm kan een efficiënte energiehuishouding worden gerealiseerd.Even efficiënt is dat de constructie op de parkeerbak past. Het plan kent verder een grote flexibiliteit voor de nadere uitwerking van de woningen, die allemaal kunnen beschikken over zowel private als collectieve buitenruimte en over een goed uitzicht.  Het publieksdeel van het Stadskantoor krijgt een uitnodigende uitstraling.’

oma.jpg
• OMA in combinatie met abt ‘Wij stellen een soort opzettelijke vormeloosheid voor bestaande uit kleinere elementen die een wisselende rol spelen ten opzichte van de omgeving. Waar nodig kan deze vorm formeel en indrukwekkend zijn, zelfs symmetrisch tussen stadhuis en postkantoor: de twee ‘overlevenden’ aan de Coolsingel.’

search.jpg
• SeARCH in combinatie met Christian Müller Architects presenteert een volledig energieneutraal Stadskantoor voor Rotterdam. Het ontwerp is een hommage aan de ronde vorm die maximale beschutting biedt met minimaal materiaalgebruik en efficiënt is. 

De jury onder leiding van Ole Bouman, directeur van het NAi, zal op basis van de beoordelingscriteria en de mening van het publiek één van de vijf ontwerpen voordragen aan het college. In oktober 2009 besluit het college welk ontwerp zal worden uitgevoerd.

Van het huidige Stadskantoor blijft het karakteristieke L-vormige gedeelte uit de jaren ‘50 behouden, de latere aanbouw wordt gesloopt. Aandachtspunten in de opgave zijn de relatie tussen het monument en de geplande nieuwbouw en de relatie met de omgeving en de mate van duurzaamheid van het gebouw. Het Nieuwe Stadskantoor gaat plaats bieden aan de grootste Stadswinkel van Rotterdam, een binnenplein, een passage tussen de Coolsingel en het Laurenskwartier en een ondergrondse parkeergarage. Ook komen er in de hoogbouw woningen, winkels en horeca.

www.nai.nl
www.rotterdam.nl/stadskantoor

Reageer op dit artikel