nieuws

Jury Utrechtse bibliotheek moet huiswerk overdoen

Geen categorie

De oorspronkelijke jury die de ontwerpen beoordeelde voor de nieuwe Centrale Bibliotheek in Utrecht, moet opnieuw aan de slag. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam in zijn zitting van 4 augustus j.l. bepaald. Het hof vernietigde daarmee het vonnis van de rechtbank in Utrecht die in januari had geoordeeld dat een geheel nieuwe jury de ingediende ontwerpen opnieuw moest beoordelen. Het hof vindt dat niet nodig.

Jury Utrechtse bibliotheek moet huiswerk overdoen

De oorspronkelijke jury onder leiding van voormalig Vlaams Bouwmeester Bob van Reeth, wees vorig jaar in juli het Rotterdamse architectenbureau Rapp+Rapp aan als winnaar. Een ambtenaar van de gemeente Utrecht vertaalde vervolgens de beoordeling van de jury in cijfers. Hieruit bleek echter niet Rapp+Rapp maar het Amsterdamse bureau VMX kwam als winnaar uit de bus te komen. Dit bureau werd tot winnaar uitgeroepen en kreeg vervolgens ook de opdracht. 

maquette-1.jpg
De inzending van VMX.

Het Amsterdamse hof oordeelt nu in het hoger beroep dat Rapp + Rapp had aangespannen, dat de vertaling van de jurybeoordeling in een cijfermatige waardering opnieuw moet gebeuren, maar dat de inzendingen zelf niet opnieuw en door een nieuwe jury hoeven te worden beoordeeld, zoals de rechtbank in Utrecht had bepaald. De gemeente Utrecht die al een nieuwe jury had samengesteld, meldde afgelopen vrijdag dat ze de consequenties van dit arrest na de zomervakantie gaat bespreken.

Eerder gepubliceerde berichten:
Nieuwe jury in Utrecht na rekenfout door redactie de Architect; gepubliceerd: 12 januari 2009. 
Juryvoorzitter bibliotheek Utrecht stapt op door redactie de Architect; gepubliceerd: 25 augustus 2008. 
Fout in architectenselectie Bibliotheek Utrecht door redactie de Architect; gepubliceerd: 19 augustus 2008. 

Reageer op dit artikel