nieuws

Grote verschillen in kosten bouwvergunning

Geen categorie

Vereniging Eigen Huis vindt dat er een maximum moet worden gesteld aan de kosten van een bouwvergunning en dat de enorme verschillen tussen gemeenten moeten worden teruggedrongen via een uniforme meetlat. Onderzoek van de vereniging toont aan dat de bouwleges in de duurste gemeente 18 keer zo hoog zijn als in de goedkoopste.

De vereniging signaleert onder haar leden veel onbegrip en weerstand tegen de verschillen. Het kabinet heeft de gemeenten tot het eind van dit jaar de tijd gegeven om hieraan een einde te maken. Het is tijd dat het kabinet ingrijpt, vindt de vereniging.

Door een maximum te stellen aan het tarief in relatie tot de bouwkosten, worden excessen bestreden en wordt tegemoet gekomen aan gevoelens van oneerlijkheid. Ook wil de vereniging dat gemeenten worden gedwongen hun tarief te ijken aan een landelijke meetlat, zodat duidelijk wordt of een gemeente efficiënt werkt. 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) komt dit najaar met een rekenmodel dat duidelijkheid geeft over de kosten die gemeenten aan de behandeling van de vergunningaanvraag mogen toerekenen. Vereniging Eigen Huis juicht dit toe, maar vindt dat het model verplicht moet worden gesteld zodat alle gemeenten langs dezelfde meetlat kunnen worden beoordeeld. 

www.eigenhuis.nl

Reageer op dit artikel